Nu reagerar föräldern Claes Thorell. "Jag är trött på att swisha pengar till mat", säger han.
Onsdag är vegetarisk dag i Nyköpings skolor. I matsalen på Gripenskolan serveras purjolöks- och potatissoppa. Idag har Alva och klasskompisen Leo Piringer ätit på skolan.
– Soppan funkar, den är god. Och brödet är också jättegott, det var nybakat.
Men alltför ofta känns hamburgermenyn som ett bättre alternativ än skolmatsedeln, säger Alva och Leo.
– Vi kollar skolmaten.se. Häromdagen var det chilifisk. Chilifisk, vad f-n är det? Du ser framför dig hur det ser ut och hur det kommer att smaka. Så säger någon "ska vi dra och käka Max...?"
När studiebidraget är slut får man låna pengar av varandra eller be föräldrarna om bidrag. Swish så finns pengarna på kontot.
– Det här swishandet har pågått sedan Alva gick i ettan. Det är 50 eller 100 kronor varje gång. Nu har det hänt alldeles för ofta. Det känns inte rimligt. Jag har ju redan betalat skollunchen på skatten en gång. Varför kan skolan inte servera mat som ungdomarna äter? säger Claes Thorell.
Vi gör ett nedslag i matsalen en vanlig onsdag. Klockan är lite efter tolv. De flesta elever har redan ätit. I kantinerna finns diverse sallader, bönor, hela morotsbitar, keso och olika dressingar.
– Mycket blandningar, konstaterar Claes Thorell och lägger upp.
Han tycker att skolmatsproducenterna experimenterar för mycket med maten. Ungdomarna vill ha rena tydliga smaker och inte en massa konstlade blandningar. Och vi kan inte bestämma över dem, vi måste se med deras ögon, säger han.
– Varför kan skolan inte bara servera vanlig husmanskost? Det borde gå att se vilka maträtter som går bäst. Jag vill ju att min dotter äter i skolan fem dagar i veckan och att det inte blir svinn.
Alva och Leo säger att de inte har orimliga krav på maten och att de inte förväntar sig att storköksmaten ska smaka som hemma. Men ofta känns det som ett bättre alternativ att bränna pengar på snabbmat.
Nina Simensen är restaurangchef på Sodexo som lagar skolmaten i Nyköpings kommunala skolor. Hon vet inte hur många elever som väljer bort lunchen i skolan.
– Vi vill såklart att alla elever ska äta hos oss. Kvalitetsmässigt har vi otroligt bra mat i skolan idag.Vi lagar så mycket som möjligt från grunden och all mat är näringsberäknad enligt livsmedelsverkets rekommendationer, säger hon.