Pedagoger och ungdomsledare ska ge trygghet

Statliga bidrag ska hjälpa till att finansiera integrationspedagoger och ungdomsledare.

Nyköpings kommun förstärker integrationsarbetet.

Nyköpings kommun förstärker integrationsarbetet.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-09-30 14:40

Arbetet med att förbättra integrationen i Nyköping fortsätter. Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden har beslutat att finansiera integrationspedagoger och ungdomsledare med statliga bidrag.  

I somras hade kommunen fyra ungdomar anställda på räddningstjänsten vars uppdrag var att skapa aktiviteter och relationer till barn och unga i bostadsområdena. Ett lyckat arbete, anser kommunen, som nu har möjlighet att förlänga detta. Kostnaden blir en halv miljon, vilket stadsbidraget för integration som Nyköpings kommun fått kommer bidra till.

– Ungdomarna har gjort ett fantastiskt jobb i samverkan med räddningstjänsten. Detta är en av flera satsningar vi gör för att förbättra integrationen i Nyköping, säger Torbjörn Olsson (C), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden till Nyköpings kommuns hemsida.

Ett annat nytt grepp är integrationspedagoger, vilka ska hjälpa till med att bygga broar mellan skola och familj. Dessa ska kunna hjälpa elever i skolvardagen, bygga relationer med vårdnadshavare och hjälpa till i eventuella kontakter med socialtjänsten. Sedan tidigare har kommunen haft ungdomsstödjare anställda, men de har inte haft möjlighet att samverka med skolan i den utsträckning som har behövts.

– Genom samtalen vill vi skapa tillit och bygga långsiktiga relationer med personerna vi träffar. Det är en början, som jag ser det, säger Annelie Danling Brash,  förstelärare och samordnare för nyanlända elever på Nyköpings högstadium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!