– Jag har faktiskt aldrig sett någon mink inne i Nyköping men det är klart att det finns, säger Martin Lindqvist naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.
Däremot har han gott om erfarenhet av mink i skärgården. Tyvärr, för det nordamerikanska rovdjuret är inte önskvärt och är en så kallad invasiv art.
Minken är en relativt skicklig jägare och hyfsad simmare och jagar fåglar, grodor och sorkar. I skärgården äter den dessutom ägg och fågelungar. Speciellt skräntärnan är utsatt. Den har minskat kraftigt sedan 70-talet och fågeln är sällsynt - 2017 fanns endast 565 par, enligt Sveriges Ornitologiska förenings fågelrapport.
Skräntärnan bygger sitt bo på marken vilket innebär ett enkelt byte för minken. Boet består oftast av en liten, ihopkrafsad grop på marken och är tillverkat av gräs och tång.
Därför har länsstyrelsen satt ut slagfällor i fågelskyddsområden men jagar även med hund, lövblås och hagelgevär.
– Lövblåsen används för att locka fram den när den gömt sig i håligheter i marken eller under någon sten, säger Martin Lindqvist.
Den ovanliga jaktmetoden har gett resultat.
– Nu har vi jobbat med jakt i några år och har sett att populationen går ner. Från vissa känsliga fågelområden har vi lyckats få bort minken. Vi har inte sett några stora effekter på fågelbestånden, men hoppas på det.
Det är dock lite av ett sisyfosarbete eftersom det fylls på med minkar från fastlandet, som är svårare att kontrollera.