Pizzeriaägaren: "Vi klarar oss en vecka till"

Snart är det slut på jästen i Nyköping och orsaken är hamstringen. Nu oroar sig pizzabagaren för hur framtiden kommer se ut.

Same Sakareahs chef Mohammad Kilan säger att jästen kommer räcka en vecka till.

Same Sakareahs chef Mohammad Kilan säger att jästen kommer räcka en vecka till.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköpings kommun2020-03-25 11:52

– Det är nästan slut. Vi klarar oss en vecka till, sedan vet jag inte vad vi ska göra, säger Mohammad Kilan.  

Pizzeria Opera är en av verksamheterna i Nyköping vars jästlager snart står tomt. Mohammad Kilan, ägare till Pizzeria Opera, säger att de inte längre får allt som d"e brukar i deras leveranser. Främst handlar det om både jäst och hygienartiklar.

En mataffär som nu valt att ransonera jästen på grund av bristen är Ica Kronhallen. Frans Svensson, butikschef för affären, säger att de satt upp en maxgräns på två paket jäst per hushåll. 

– Vi får se om det blir uppror, säger Frans Svensson

Sebastian Srofsö, butikschef för Ica nära i Stenkulla, säger att de också haft jästbrist och att de därför börjat förvara all jäst på lagret. Om man vill köpa, får man fråga personalen. Hur mycket jäst man får köpa beror på vad kunden ska använda det till.

– Restauranger och pizzerior hamstrar, men även kunder, säger Sebastian Srofsö.

Anna Bjur, presstalesperson på Jästbolaget, säger att anledningen till att jästen snabbt tar slut är att allt fler bunkrar och därför hinner inte företaget producera den jäst som nu efterfrågas. Någon brist på jäst överlag är det däremot inte. 

– Vi producerar och försöker möta den kraftigt ökade efterfrågan som nu råder, säger Anna Bjur. 

När det gäller leveranser till industrikunder, bagerier och restauranger är det inte några problem i dagsläget enligt henne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!