Polisen: Unga skräms till tystnad

Nina Anderssons son är inte ensam. Trots kampanjer är det många som inte vågar eller vill anmäla att de blivit rånade av jämnåriga.

Polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal. Många ungdomar är rädda för att anmäla rån och låtsas att mobilen eller jackan bara kommit bort.

Polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal. Många ungdomar är rädda för att anmäla rån och låtsas att mobilen eller jackan bara kommit bort.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nyköpings kommun2020-01-28 20:37

Urban Schill är polis med särskilt ansvar att leda utredningar om ungdomsbrott. 

– Alla ungdomsärenden prioriteras, och rån bland ungdomar prioriteras särskilt högt. De blir aldrig liggande i en byrålåda, säger han.

Men polisen har länge haft på känn att det finns unga rånoffer som inte gör en polisanmälan.

–  Vi  har gått ut på facebook och i tidningen och uppmanat dem som är utsatta att göra en anmälan. Det gav ingenting. Vi misstänker att det finns ett stort mörkertal.

Det händer att unga som går till polisen blir hotade att ta tillbaka en  polisanmälan med mer eller mindre subtila metoder. Gärningsmannen kan då åtalas för övergrepp i rättssak.

– Det är ett väldigt allvarligt brott. Utredningen leds alltid av åklagare, säger Urban Schill.

Utsatta ungdomar kan få stöd av ett målsägarbiträde genom rättsprocessen. Schill säger att skolan har ett stort ansvar i vardagen.

– Skolan känner nog till mycket av det som händer. Våra områdespoliser är regelbundet på skolorna och vi gör allt för att tillsammans förebygga brott och stötta utsatta ungdomar.

Nyligen åtalades en 16-årig pojke för rån efter att ha tvingat till sig karusellbiljetter värda 120 kronor under Nyköpings festdagar. 

Statistik från brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar på en dramatisk upptrappning av antalet anmälda rån mot ungdomar under 18 år. Under 2019 var ökningen 31 procent jämfört med året innan. Förra året anmäldes 2 480 rån mot unga i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!