Polisen utlovar tryggare Brandkärr - igen

För fjärde året i rad har polisens medborgarlöfte samma inriktning. Ett nytt arbetssätt ska leda till snabbare insatser är förhoppningen.

Nytt arbetssätt ska leda till snabbare insatser för att motverka otrygghet i Brandkärr.

Nytt arbetssätt ska leda till snabbare insatser för att motverka otrygghet i Brandkärr.

Foto: Sandra Nordin

Nyköpings kommun2020-03-05 06:43

– Jag tror inte att det finns någon enkel lösning, det handlar om att jobba långsiktigt. Det kanske låter klyschigt men det är så det är, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

Medborgarlöftet är ett initiativ från polisen för att öka trygghet och förebygga brott, med inriktning mot speciella målgrupper eller stadsdelar. 2019 genomförde polisen en undersökning där Nyköpingsborna själva fick ge sin bild av tryggheten i staden, och bland svaren stack just Brandkärr ut på ett negativt sätt.

Fler invånare upplever en högre känsla av otrygghet där i jämförelse med Nyköpingsbor i andra områden. Otryggheten är bland annat kopplad till skadegörelse, drogproblematik, trafiksituationen och frånvaro av vuxna i ungdomarnas miljö.

I kommunen har medborgarlöftet varit inriktat mot trygghetsinsatser i just Brandkärr - de senaste fyra åren.

– Det är klart att även om man genomför åtgärder som ökar tryggheten så händer det saker hela tiden som gör att man upplever att tryggheten ibland förbättras och ibland försämras. Det är därför det är viktig att vara långsiktig, säger Urban Granström.

I arbetet samverkar polisen med kommunen och fastighetsbolagen Nyköpingshem, HSB och Victoria Park.

Utvärderingen av hur de tidigare insatserna fallit ut i Brandkärr vill inte Granström kommentera eftersom det ligger på polisens bord. SN har sökt Johan Levin, lokalpolisområdeschef i Nyköping, för en kommentar, utan resultat.

Från kommunens sida innebär medborgarlöftet bland annat att en satsning på föräldrastödsutbildningar och man vill arbeta med att underlätta för Brandkärrsborna att starta grannsamverkan.

Sedan fjolåret samarbetar de olika aktörerna enligt EST-modellen (effektiv samordning för trygghet), ett arbetssätt som har visat sig vara effektivt för att förebygga kriminalitet i andra delar av landet.

– Ett nytt och förhoppningsvis effektivt sätt att upptäcka problem, stora som små, i ett tidigt skede och hittills tycker vi att det har fungerat väldigt bra. Kommunala verksamheter, bostadsbolagen och polisen rapporterar in om man ser att det finns risk att otrygghet uppstår. Det kan handla om mörka platser eller att något har hänt. Då tittar man direkt på om det kan åtgärdas snabbt, säger Granström och fortsätter:

– Kortade ledtider mellan att man upptäcker det som kan bli ett problem till att man faktiskt gör någonting åt det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!