Rattfyllerist stoppades i morgontrafiken

Mitt i morgontrafiken stoppade trafikpolisen en förare som misstänks ha kört rattfull. Klockan hade inte ens hunnit slå 08.

Ett 70-tal förare kontrollerades för nykterhet av  Nyköpingspolisen under fredagsmorgonen. Bilden togs inte i samband med blåskontrollen som artikeln berör.

Ett 70-tal förare kontrollerades för nykterhet av Nyköpingspolisen under fredagsmorgonen. Bilden togs inte i samband med blåskontrollen som artikeln berör.

Foto: Polisen

Nyköpings kommun2019-10-04 10:25

Nyköpingspolisen stod på Västerleden och kontrollerade nykterhet under fredagsmorgonen. Det dröjde inte länge innan en bilist blåste positivt i polisens mätinstrument.

– Den första personen som fick blåsa var berusad. Det gav utslag på 0,21 milligram vilket blir 0,42 promille, säger trafikpolis Stefan Tranemyr.

En koncentration av 0,21 milligram alkohol per liter utandningsluft motsvarar alltså 0,42 promille alkohol i blodet.

Gränsen för rattfylleri av normalgraden ligger på 0,2 promille alkohol i blodet och gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille alkohol i blodet.

Mannen som körde bilen på Västerleden fick därefter följa med till polisstationen och blåsa i ett bevisinstrument innan han förhördes och släpptes. Körkortet fick föraren däremot inte ta med sig, det blir han av med under ett års tid, berättar Stefan Tranemyr.

Om mannen erkänner utfärdar en åklagare sedan ett strafföreläggande i form av böter, strafföreläggandet antecknas också i belastningsregistret.

Trafikpolisen i Nyköping avslutade morgonens kontroll efter närmare 45 minuter.  Ett 70-tal förare hade då fått blåsa och en av dessa blåste positivt. Ett utfall som är något anmärkningsvärt av flera orsaker.

– Vi brukar blåsa ungefär 500 personer för att få en rattfyllerist. Och det är inte bra om någon kör på fyllan klockan 07.43, det är ju samma tid som barnen ska till skolan och många cyklister är ute, säger Stefan Tranemyr.

Karta: Västerleden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!