Regeringen ändrar lag för asylsökande

Asylsökande kan bli av med dagersättning om de väljer att bosätta sig i områden med socioekonomiska utmaningar.

Från och med 1 januari 2020 ändras lagen om eget boende för asylsökande i Sverige.

Från och med 1 januari 2020 ändras lagen om eget boende för asylsökande i Sverige.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Nyköpings kommun2019-10-08 15:45

Vid årsskiftet ändras lagen om eget boende. I dagsläget har asylsökande rätt att hitta ett eget boende istället för att bo på Migrationsverkets anläggningar. Men i den nya ebo-lagen så kommer asylsökande som väljer att bosätta sig i ett socioekonomiskt utsatt område att mista sin dagersättning.

– Eget boende kan i vissa områden medföra betydande sociala problem. Det kan handla om till exempel ökad segregation, extrem trångboddhet och svårigheter för kommunerna att erbjuda välfärdstjänster, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

I förslaget om lagändringen omnämns 32 kommuner, varav Nyköping är en av dem, där asylsökande ska kunna mista sin dagersättning. Kommunerna kommer själva välja vilka områden de vill rapportera som särskilt utsatta och som ska uteslutas från lagen om eget boende. 

Thotte Fuchs som är integrationssamordnare på Nyköpings kommun ser positivt på lagändringen.

– Ur ett tjänstmannaperspektiv i kommunen är förslaget bra. Eftersom vi får mer kontroll över inflyttningen av asylsökande och nyanlända. I dag har vi många som är trångbodda eller som har olovliga kontrakt, vilket drabbar individerna, säger han.

–  Det ger oss bättre förutsättningar att klara vårt uppdrag som kommun, med utbildning, skola och omsorg, säger Thotte Fuchs.

Lagändringen kommer inte att gälla där det är uppenbart oskäligt att asylsökande inte får rätt till bistånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!