Rejält minus för barn- och ungdomsnämnden

Delårsrapporten för barn- och ungdomsnämnden i Nyköpings kommun berättar om ett stort minus hittills och troligen för hela året.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Anders Eriksson (längst till höger) är bekymrad över siffrorna.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Anders Eriksson (längst till höger) är bekymrad över siffrorna.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-10-15 19:50

Delårsrapporterna för de olika kommunala nämnderna börjar se offentlighetens ljus. Bland annat har barn- och ungdomsnämndens resultat för januari till och med sista augusti presenterats och det är inga roliga siffror.

Avvikelse mot budget för perioden är minus 26 miljoner kronor och enligt en försiktig prognos för hela året så pekar det mot en avvikelse på 24 miljoner kronor negativt mot budget.

– Det är tråkigt. Jag är ju ekonom till professionen och jag tycker aldrig om felbudgeteringar och underskott. Så det är klart att det är smärtsamt att se, det måste jag säga, känslomässigt, säger BUN:s ordförande Anders Eriksson (C).

Det kan bland annat konstateras att barnantalet i förskolan var större än budgeterat i våras (cirka åtta miljoner kronor) och att den socioekonomiska strukturersättningen Salsa visar en avvikelse mot budget på drygt fyra och en halv miljon. Dessutom har intäkterna från bland annat Migrationsverket varit lägre.

– De här förklaringarna på alla poster får man respektera, det beror i stort på tre orsaker och det är något som sittande nämnd inte kan styra över utan det bygger på en tidigare budget och ett utfall som inte går att påverka under innevarande år, konstaterar Anders Eriksson.

Han är desto gladare över att hans nämnd finansieras bättre till nästa år, något som det fanns bred politisk enighet kring i budgetdebatten. Totalt ska drygt 55 miljoner extra in i nämndens kassa att fördela för 2020.

– Ja, det känns på riktigt jättebra. Läget i kommunen är pressat ekonomiskt, då är jag glad över att skolan har prioriterats. Budgetprocessen som är nu kommer att ha lite annorlunda arbetssätt och överenskommelser.

Han ser tydliga förbättringsområden där man kan lägga pengarna.

– Det största ansvaret, där vi måste prioritera, är stöden till de särskilda behoven. För att få en likvärdig skola, att skapa likvärdiga förutsättningar oavsett vad man bär på, det är nummer ett.

Till hösten kommer barnantalet inom förskolan sjunka och Salsa-ersättningen kommer ligga på en högre nivå än budgeterat. För att från nämndens sida också på kortare sikt visa att man menar allvar med att inte dra på sig kostnader så har man ställt in ett möte.

– Vi är försiktiga med de egna aktiviteterna och kostnaderna. Novembernämnden, där finns ett beslut att ställa in då det dels finns för få ärenden och dels även med omtanke vad vi kan bidra till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!