Så arbetade räddningtjänsten vid branden

Vid Studsviksbranden fanns en del material med låg radioaktivitet, något som fick konsekvenser för hur räddningstjänsten arbetade.

Under släckningsarbetet av i Studsvik fick Sörmlandskustens Räddningstjänst för första gången känna på hur det är att jobba i skarpt läge på en brandplats med risk för radioaktivitet.

Under släckningsarbetet av i Studsvik fick Sörmlandskustens Räddningstjänst för första gången känna på hur det är att jobba i skarpt läge på en brandplats med risk för radioaktivitet.

Foto: Pontus Stenberg

Nyköpings kommun2019-11-09 18:30

Det är ännu oklart hur branden i Cyclifes Swedens lokaler startade, men det man vet i dagsläget är att branden startade i samband med att personal jobbade med att kapa en 20-tons titanklump. 

Cyclife Sweden är ett företag som specialiserat sig på att ta hand om material med lågaktiv radioaktivitet och har i och med det upparbetade rutiner för att regelbundet mäta radioaktivitet.

Enligt Martin Wendt, insatsledare vid Sörmlandskustens Räddningstjänst, gör räddningstjänsten tillsammans med företaget regelbundna övningar för att få en inblick i hur det är att jobba vid en brandplats där det förekommer risk för radioaktivitet. Däremot var branden i företagets lokaler den första insatsen i skarpt läge.

En skillnad som räddningstjänstens personal hade vid brandinsatsen i Studsvik var att de bar en dosimeter som registrerar gammastrålning. Dosimetern kontrollerar vilken dos som personalen utsätts för och varnar innan det blir för farligt.

– Vet man att radioaktivt material finns kan man använda intensimeter med prober som kan mäta såväl alfa– som betastrålning, säger Erik Egardt, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Enligt uppgifter från MSB ska det inte ha förekommit några förhöjda värden av radioaktivitet på varken på ytor, i luften eller på personal i samband med Studsviksbranden.

De brandmän som jobbar på en plats där det finns risk för radioaktivitet ska bära tät klädsel och vara iförda andningskydd samt dosimeter. 

När räddningstjänsten bekämpar en brand där det förekommer radioaktivt material behöver insatsen anpassas så att man både uppnår en betryggande arbetsmiljö för personalen medan man samtidigt minimerar skador på människor, egendom och miljö. 

– I övrigt skyddar man sig genom att hålla avstånd, skärma av de radioaktiva ämnena och att arbeta kort tid där det förekommer strålning, säger Erik Egardt.

Annars bekämpas en brand där det finns radioaktivt material på ett liknande sätt som en brand där det inte förekommer risk för radioaktivitet.

– Det som kan var värt att beakta är att bly som ofta används för att skärma radioaktiva ämnen kan smälta vid brand och därigenom öka risken för strålning. Brandrök kan även bära och transportera radioaktiva partiklar därför krävs åtgärder för att kunna släcka effektivt.

Under branden i Studsvik jobbade räddningstjänsten i nära samarbete med stålskyddstekniker från Cyclife Sweden. 

Henrik Modéer är vd på Cyclife Sweden, vars strålskyddstekniker arbetade nära räddningstjänsten under branden.
Henrik Modéer är vd på Cyclife Sweden, vars strålskyddstekniker arbetade nära räddningstjänsten under branden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!