Så förbereds Nyköpings kommun för nödlägen

Nyköpings kommun förväntas anta ett styrdokument för krisberedskap och dessutom har en risk- och sårbarhetsanalys gjorts.

Stadshuset i Nyköping.

Stadshuset i Nyköping.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-11-06 21:19

Ett styrdokument för krisberedskap i Nyköpings kommun har upprättats och förväntas antas vid kommande kommunfullmäktige.

Dokumentet syftar till att "inrikta kommunens arbete med krisberedskap under mandatperioden, utgöra en prioritering för områden inom krisberedskapen under mandatperioden, utgöra en grundläggande planering av aktiviteter inom krisberedskapsområdet som innefattar tydliga uppgifter och ansvar samt fastställa rutiner för uppföljning och revidering", enligt en sammanfattning som rör dokumentet.

Primärt ska detta dokument vara gällande för hela den kommunala organisationen, inklusive olika divisioner, verksamheter och kommunens medarbetare. Detta då krisberedskap bör vara en del av kommunens ordinarie ansvar och i arbetsuppgifterna berörs samtliga delar av kommunen av föreliggande styrdokument.

I samma anda har kommunen gjort en risk- och sårbarhetsanalys. Syftet med att ta fram denna har varit att öka medvetenheten och kunskapen hos beslutsfattare och verksamhetsansvariga om hot, risker och sårbarheter inom det egna verksamhetsområdet samt att skapa underlag för vidare planering.

Enligt LEH (förkortning för Lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap) ska kommunen analysera vilka extraordinära händelser som kan inträffa i kommunen och sammanställa dessa i en risk- och sårbarhetsanalys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!