"Så hade jag också gjort om jag var rektor"

Sveriges utbildningsminister Anna Ekström gillar att åka till Nyköping lika mycket som hon uppskattar mobilförbudet som införts.

Anna Ekström kollade bland annat vad Alaa Aboudawood och Elin Hänström hade kommit fram till på onsdagens lektion.

Anna Ekström kollade bland annat vad Alaa Aboudawood och Elin Hänström hade kommit fram till på onsdagens lektion.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-11-20 17:10

Det var tredje gången som utbildningsminister Anna Ekström (S) gästade Nyköpings högstadium.

– Som jag bedömer det så är det en av få skolor där resultat från de nationella prov överensstämmer med slutbetygen. Man sätter schysta och rättvisa betyg, atmosfären är lugn och trevlig, det är roligt att komma tillbaka, sa Anna Ekström.

Den här gången gästade hon Katarina Eklunds lektion där samhällskunskap stod på schemat. En stund av lektionen gick åt att gå runt och kolla lektionens uppgifter och allt avslutades med frågestund. Het potatis där naturligtvis det totala mobilförbud som skolan infört.

– Så hade jag också gjort om jag var rektor, sa Ekström och berättade att när regeringen sammanträder har man också mobilförbud.

Ekström tog även med sig elevförslag om viss betygsjustering och att införa mer privatekonomi i skolan.

Det här var femte stoppet i en landsomfattande skolturné som går i mål vid nästa års utgång. Alla nivåer och alla landskap besöks.

– Det är bra att "få jord under naglarna", träffa elever och lärare inte bara utanför utan även i klassrummet. Det är rätt jobbigt att gå i skolan och det är bra för mig att känna hur det går till i klassrummet, även om jag är medveten om att jag bara skrapar på ytan.

Vilken är lärarnas största utmaning i dag?

– Hög arbetsbelastning och administration. Det är något vi jobbar hårt med att ta ner, via lärarassistenter. Det är klart läraryrket förändras när skolan förändras men huvudpunkten är fortfarande densamma: undervisningen.

Ekström var också bekymrad över ett annat problem skolorna dras med, nämligen det ekonomiska läget som Nyköping i hög grad fått erfara.

– Läget är väldigt ansträngt i jättemånga kommuner. I grunden är det positivt att det blir fler äldre och att det föds fler barn, men det sätter också press på den kommunala ekonomin. Regeringen har tillfört mycket pengar till skolan de senaste åren, nu ett likvärdighetsbidrag som går dit behoven är som störst, men samtidigt ökar behoven.

När kommunstyrelsens ordförande Urban Granström besökte en femteklass på Jönåkers skola på tisdagen fick han en fråga om vad politikerna gör för att eleverna ska respektera sina lärare mer. Här var de båda ledande S-politikerna överens.

– Det har jag skrivit in i den nya läroplanen, för det har inte stått förut, att elever ska ha respekt för sina lärare – och sina klasskamrater, avslutade Anna Ekström.

Detta besök var utbildningsminsterns tredje på Nyköpings högstadium.
Detta besök var utbildningsminsterns tredje på Nyköpings högstadium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!