– Det finns så mycket du kan odla på balkongen som man kanske inte tänker på, säger Emelie Amcoff, som ligger bakom den lokala instagramprofilen "Odlarglädje" med tusentals följare.
Statsodling har seglat upp i miljörörelsen sedan en tid. Det finns flera orsaker; det är närodlat, gynnar pollinatörer och ökar medvetenheten om bekämpningsmedel, bland annat.
Det behöver inte vara så krångligt och dyrt, berättar Emelie. Det mest grundläggande är jord och frön och redan där finns pengar att spara.
– Du kan ta från de grönsaker som du äter, så som tomat och paprika, säger hon.
Att planera sin balkong är värt lite tankekraft. Vertikalodling längs en vägg är ett hett tips för den som vill använda balkongen till annat än odling.
– Det finns många olika typer av ”odlingstegar” så att du kan ha flera krukor i olika höjd.
Lastpallar är ett billigt alternativ för den som vill bygga sin egen stege. Odlingsstegar sparar yta och för den som vill kunna sitta ner och odla är det bra att ha krukorna i sitthöjd. Mindre krukor är lättare att lyfta och flytta på.
– I kruka kan du odla morötter, rädisor, jordgubbar.
– Även sallad, gurka, paprika, physalis och tomat. Och blommor såklart!
Viktigt att tänka på är storleken på krukan och att den har hål i botten. Små sorter passar bättre in på balkongen.
Sallad och örter är utmärkta i odlingstege medan gurkor, tomat och potatis lämpar sig bättre i större krukor på golvet.
I sopsorteringen går det att hitta mängder av potentiella krukor. Emelie använder plastburkar från vindruvor och jordgubbar bland annat.
– De är perfekt att så i och har redan hål i botten. Olika typer av kartonger funkar superbra att göra krukor av. Toarullar kan du så i och sedan sätter du ner hela rullen i en större kruka, när det är dags för det.
– Var kreativ och hitta på nya idéer.
För att minska spill och städande lägger Emelie ut tidningspapper på ett bord som hon sedan viker ihop.
– En stor favorit hos mig är dessutom att använda en trädgårdsbricka som är perfekt att ha jorden i utan att det ramlar av.
Hur får du ett snabbt resultat?
– Rädisor, sallad och kryddor tycker jag är grönsaker som växer snabbt.
Emelie avslutar genom att tipsa om jordlös hydroponisk odling som inte kräver en balkong.