Så ska kommunen klara äldreboomen

Nyköping förbereder sig för äldreboomen. "Vi behöver lägga mycket resurser och engagemang för att människor ska kunna fortsätta leva självständiga liv," säger Sofia Amloh, (S), ordförande i vård-och omsorgsnämnden i Nyköping.

Anita Saltskog är lite orolig om vad som ska hända med äldreboendena när det är dax att flytta dit.

Anita Saltskog är lite orolig om vad som ska hända med äldreboendena när det är dax att flytta dit.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköpings kommun2020-03-23 06:27

Fler och fler blir riktigt gamla i Sverige. Den närmaste tioårsperioden väntas antalet personer som är 80 år och äldre öka kraftigt. 

–   Så ser det ut i Sverige och Nyköping sticker inte ut på något sätt. Det är den krassa verkligheten som vi har att ta hänsyn till, säger Sofia Amloh. 

De demografiska förändringarna betyder ökade kostnader för kommunerna. Skatteintäkterna hänger inte med eftersom en mindre del av befolkningen arbetar. Och det behövs mer personal för att ge den åldrande befolkningen vård och stöd.

Hur ska Nyköpings kommun klara att ta hand om alla 80-plussare?

– Det finns inte en enda lösning. Vi behöver bland annat se över kompetensförsörjningen och renodla yrkeskategorierna inom omsorgen. Till exempel ska inte våra utbildade undersköterskor gå och handla mat. De ska göra vad de är utbildade för. Personalen är vår resurs, det är via dem vi skapar omsorg och kvalité. 

Intresset för "vårdnära service" har ökat betydligt i landets kommuner de senaste åren. Drivkraften är att frigöra tid och resurser till vården genom att servicepersonal tar hand om städning och inköp. I Nyköping är planen att personer med hemtjänst ska beställa mat på nätet istället för att personalen ska gå och handla. 

Kommunen vill också lägga mer krut på förebyggande arbete för att äldre ska hålla sig friska och klara sig själva längre. Det kan handla om bostadsanpassning och tidiga insatser för att förebygga fallolyckor. Det är åtgärder som kan löna sig på sikt, både ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv, säger Amloh.

Väntetiden för att få plats på äldreboende i Nyköping har ökat de senaste åren. År 2017 var den genomsnittliga väntetiden från beslut till erbjudande om plats 36 dagar. Året därpå 42 dagar. Målet 2019 var en genomsnittlig väntetid på en månad men utfallet blev 49 dagar. 

Det finns en förklaring. Antalet äldre har ökat utan att det blivit fler platser i äldreboenden. Men till försommaren öppnar det nybyggda äldreboendet Koggen på Brandholmen.

– Vi öppnar halva boendet först. Det är vad vi har behov av och har personal till. Det är ännu inte klart när de övriga 36 platserna öppnar, vi ska först låta verksamheten komma igång, säger Sofia Amloh.

I en tidigare version av artikeln angavs felaktig specificering av andelen 80 år och äldre.

Karta: Nyköping Brandholmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!