Sherin är orolig över kurdernas situation

Sherin Abdulbaky som själv har flytt från krig tycker att världen blundar för Turkiets bombningar i nordöstra Syrien.

Sherin Abdulbaky vill se ett slut på Turkiets bombningar i Syrien.

Sherin Abdulbaky vill se ett slut på Turkiets bombningar i Syrien.

Foto: Amanda Ekblad

Nyköpings kommun2019-10-18 09:00

Sherin Abdulbaky kom till Sverige 1994 efter att ha flytt från Irak i det området som kurderna kallar för Kurdistan. Sedan 1998 har hon varit bosatt i Nyköping. Under förra veckan genomförde Turkiet en invasion och bombning av området Rojava i Syrien där det är en stor del kurder som bor.100 000 kurder har tvingats på flykt från sina hem. Sherin Abdulbaky tycker att situationen måste bli mer uppmärksammad i Sverige och övriga världen. 

– Jag känner är att det inte har pratats så mycket om det i Sverige. Jag tycker att Sverige har en stor del i det här eftersom vi har sålt vapenprodukter till Turkiet och till länder i arabvärlden. Jag är själv krigsbarn och kom hit på grund av krig och var tvungen att lämna mina nära och kära, säger Sherin Abdulbaky. 

Hon ser Sveriges vapenexport som en bidragande faktor till att människor tvingas att fly. 

– I dagens läge pratar vi mycket om flyktingar, flera partier säger att de vill inte ha flyktingar till Sverige. Men om Sverige fortsätter sälja vapen till länder där de förstör hus och allt de har, så kommer det fortsätta finnas flyktingar.

Sverige beslutade under onsdagen att inget mer krigsmaterial ska skickas till Turkiet. Men Sherin Abdulbaky tycker att beslutet kommer sent och att Sveriges export av vapen till andra diktaturer också ska stoppas. Sherin Abdulbaky flydde från Irak 1988 efter att Sadam Husseins regim börjat kasta kemiska vapen mot kurderna. Hon var då tvungen att bo i tält i ett flyktingläger i Turkiet under sex år.

– För oss kurder som bor i Sverige nu finns det ett dåligt samvete över att vi har det bra medan kurderna lider. Nu är vintern på väg och om de inte dör av Erdogans bomber så dör de av kyla. 

Syriska kurdernas rörelse hade en stor roll när IS skulle bekämpas i Norra Syrien och Sherin Abdulbaky tycker att kurderna förtjänar en bättre behandling.  

– Då var vi hela världens hjältar, men idag i Rojava är det mina systrar och bröder som dör och hela världen blundar för det här. Jag tycker det är fruktansvärt skamligt för hela världen, säger Sherin Abdulbaky. 

Enligt henne vill kurderna inte ha något annat än fred och en möjlighet att få prata sitt eget språk. 

– Vi är inte en sån befolkning som vill kriga mot andra utan vi vill ha fred. Vi vill prata vårt språk och utföra vår religion. I vår nationalsång sjunger vi att kurderna kommer aldrig att dö. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!