– Vi känner oss trygga. Vi utgår till hundra procent att det är utfört korrekt och har förtroende för kommunens åtgärder, säger Jonas Kandefelt, Nyköping brewing AB.
Han är informerad om att marken under bryggeriet innehåller föroreningar och att kommunen vidtagit skyddsåtgärder. På platsen låg ett gasverk fram till 1910.
– Men vi har inte lagt oss i någonting när det gäller byggnaden och saneringen. Det utgår vi ifrån till hundra procent att kommunen har utfört på korrekt sätt, säger han.
Gifterna under huset är bland annat de cancerogena ämnena PAH (polycykliska aromatiska kolväten). De bildas när olja bryts ner i mindre delar. Föroreningarna påträffades vid sanering utanför konsthallen, berättar, Camilla Hjalmarsson, miljöingenjör, Nyköpings kommun.
– I samband med schaktsaneringen upptäckte man att det finns förorenade massor som ligger kvar under fundamentet, säger hon.
Av byggnadstekniska skäl går det inte att gräva bort de massorna, bedömde en konstruktör.
– Schaktningen kunde inte göras under byggnaden, utifrån. Därför har åtgärder vidtagits för inomhusmiljön, säger hon.
Betongfundamentet har tätats genom att åtgärda sprickor och genomförningar –alltså där vatten och avlopp passerar igenom golvets betongplatt, enligt Mikael Karlsson, chef för kommunfastigheter, Nyköpings kommun.
– De har tittat på alla genomföringar och tätat dem. Dessutom har de förseglat med en epoxi som bildar en hinna på betonggolvet, säger han.
Epoxigolvet ska fungera som ett spärrskikt, ungefär på samma sätt som många badrum konstrueras, fast nu med ett hårdare material.
– Det går aldrig att garantera täthet till hundra procent, om någon exempelvis hackar håll i det, men det blir tätt, säger han.
Efter att golvet tätades, men innan epoxigolvet förseglades, gjordes luftanalyser i lokalerna som blev godkända, enligt Mikael Karlsson.
– Vi kommer göra nya luftanalyser i höst eller i vår. Vi måste vänta lite eftersom lokalerna är målade nu och de avger också gas så det måste få ebba ut, säger han.
Dessutom har kommunen stängt av den äldre delen av huset. Den går inte att nås från bryggeriets lokaler.
– Där var det mycket föroreningar, säger han.
Utanför den gamla konsthallen har marken sanerats till en kostnaden av 17 miljoner kronor. Pengarna är statligt finansierade.