Snart börjar maten tillagas i det nya köket

Efter ett och ett halvt års väntan är det snart dags att börja producera mat i det nya köket på Nyköpings lasarett. På tisdagen klippte politikerna bandet.

Niklas Tranemyr, enhetschef för måltider på Region Sörmland, visar upp det nya tillagningsköket på Nyköpings lasarett. Många nyfikna deltog under tisdagens invigning.

Niklas Tranemyr, enhetschef för måltider på Region Sörmland, visar upp det nya tillagningsköket på Nyköpings lasarett. Många nyfikna deltog under tisdagens invigning.

Foto: Jimmy Persson

Nyköpings kommun2020-01-28 17:23

Redan 2015 började projekteringen av ett nytt och modernt tillagningskök på lasarettet. Det gamla byggdes på 1970-talet och förutom att det var vattenskadat hade köksmaskinerna nått sin tekniska livslängd. I mitten på 2018 revs det gamla ut och det nya tog fart. Nu står det nya köket klart, även om vissa installationsarbeten återstår. 

På tisdagen klippte regionråden Mattias Claesson (C) och Jonas Lindeberg (Vfp) bandet. Därefter blev det en guidad rundvandring i de nya lokalerna. Förutom det stora köket och ett kök för specialanpassad kost finns det bortåt 15 olika rum där maten kyls ned, förvaras och paketeras. I ett rum sitter stora kompressorer som producerar kyld luft. 

Det är en lång process från att maten tillagas till att patienterna serveras. När den är färdiglagad kyls den under 40 minuter ned från kokpunkt till fyra grader. Därefter portioneras den upp på tallrikar, för att sedan förslutas och förpackas. Sedan transporteras maten med hjälp av vagnar till sjukhusets olika avdelningar. Där förvaras den i ett minilager innan den i det sista steget värms till patienterna. 

– I samband med att det nya köket driftsätts drar vi även i gång något som kallas för fleximat. Det innebär att patienterna får en större meny att välja på och att de får äta på tider då man själv känner sig hungrig. Det är ett mycket bättre koncept än vad som finns i dagsläget, säger Jonas Lindeberg.

I slutet av nästa vecka startar tillagningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!