Snart hävs bevattningsförbudet i kommunen

Sedan maj förra året har det varit bevattningsförbud i Nyköpings kommun. Från och med den första oktober hävs förbudet.

Från och med den första oktober hävs bevattningsförbudet i Nyköpings kommun.

Från och med den första oktober hävs bevattningsförbudet i Nyköpings kommun.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Nyköpings kommun2019-09-27 10:05

I omkring ett och ett halvt år har det rått bevattningsförbud i kommunen. Nu har Nyköping vatten beslutat att häva förbudet från och med den första oktober. Vattennivåerna är bättre än tidigare, men det behövs fortfarande komma mer regn och snö. 

– Nivåerna har neutraliserats och uttagen blir heller inte lika stora nu när växtsäsongen är över. Men vi uppmanar fortfarande till försiktighet med vattenanvändningen eftersom det är långt kvar tills magasinen är helt fyllda. Dock anser vi inte att vi behöver ha förbudet kvar, säger Mats Lindberg, vattenchef på Nyköping vatten. 

Vidare hoppas han att det blir en snörik vinter så att vattennivåerna kan fyllas på ännu mer. 

– Det är då vi normalt sett har vår stora påfyllning. Tyvärr fick vi aldrig någon riktig återhämtning under förra vintern, men vi får hoppas att det blir så i år, säger Mats Lindberg. 

Mellan maj och augusti har invånare kunnat hämta vatten från Fruängens vattentäkt. Hur det blir nästa år låter han vara osagt. 

– Det var en åkare som körde dit med tankbil för att hämta vatten till folks pooler. Han hade det rätt körigt minns jag. Hur det blir nästa år vet jag inte, men vi har kontinuerlig koll för att se hur grundvattennivåerna utvecklar sig, säger Mats Lindberg och fortsätter: 

– Vi får hoppas att det kommer att återgå till en normal nivå. Samtidigt blir man orolig eftersom det pratas mycket om klimatet. Vatten är ett livsmedel som är väldigt viktigt, men har man inte tillgång till det står man sig väldigt slätt. 

Karta: Nyköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!