Son Do begär resning igen - hävdar nya bevis

Morddömde Son Do gör nu ett tredje försök att bli frikänd i Högsta domstolen. "Han vill få upprättelse", säger juristen Elsa Segerros som företräder Son Do.

Son Do har snart avtjänat sitt långa fängelsestraff. Han begär nu resning för tredje gången.

Son Do har snart avtjänat sitt långa fängelsestraff. Han begär nu resning för tredje gången.

Foto: Jens Alvin

Nyköpings kommun2019-10-02 15:03

Inför ögonen på sin sjuårige son sköts 32-åriga Thuy Nguyen ihjäl i en lägenhet i Brandkärr i april 2006. Restaurangägaren från Nyköping dömdes för mordet av både tingsrätt och hovrätt. Sjuåringen pekade ut Son Do som mördare. Utpekandet blev åklagarens starkaste bevis. Det försöker nu försvarsadvokaterna punktera i sin nya resningsansökan.

– Domen är svag och det har höjts många röster till Son Do:s försvar. Han borde aldrig ha blivit dömd, säger Elsa Segerros.

År 2017 omvandlades Son Do:s livstidsdom till ett tidsbestämt straff. Tingsrätten i Örebro bedömde att det var låg risk att Son Do skulle begå våldsbrott, han hade ett ordnat socialt nätverk och att hans ekonomi var under kontroll.

Han hade då suttit i fängelse i 11 år. Fängelsedomen tidsbestämdes till 21 år och kan bli villkorligt frigiven till våren 2020.

Son Do har hela tiden nekat till mordet. Två gånger tidigare har han begärt att Högsta domstolen, HD,  ska ta upp fallet. Båda gångerna har HD sagt nej. Nu har jurister vid stjärnadvokaten Johan Erikssons advokatbyrå grävt djupare  i fallet, delvis med hjälp av journalister vid kriminalpodden "Spår".  

Vid sidan av de omständigheter som lyfts i "Spår" presenterar nu Son Do, via sina advokater, helt ny kritik mot polisutredningen. Utredarna lät aldrig mäta kroppstemperaturen på offret. Det är annars en rutinåtgärd för att fastställa när personen dog. 

– Vi har gått igenom både förundersökningen och sidomaterialet, säger Elsa Segerros.

Ytterligare två nya omständigheter lyfts i resningsansökan. 

– Vi har låtit tre experter på barnförhör analysera förhören med sjuåringen. De är mycket kritiska över hur förhören genomförts.  

Enligt advokaterna är det också tydligt att centrala personer ljugit i utredningen. Det skulle innebära att uppgifter som legat till grund för de fällande domarna inte stämmer. 

Son Do är inte tidigare dömd för andra brott och har beskrivits som en skötsam entreprenör.  Om  han beviljas en ny rättegång och blir frikänd kan det ge honom stort skadestånd. 

– Han är stark och positiv. Vi är alla hoppfulla. För Son Do är det viktigt att bli frikänd, han känner att det är viktigt för hur folk kommer att  se på honom när han kommer ut, säger Elsa Segerros.

Endast en ytterst liten andel av alla ansökningar om resning som kommer in till Högsta domstolen beviljas.

Det var den 21 april 2006 som den 32-åriga kvinnan sköts till döds i en lägenhet på Brandkärrsvägen i Nyköping.
Det var den 21 april 2006 som den 32-åriga kvinnan sköts till döds i en lägenhet på Brandkärrsvägen i Nyköping.
Karta: Brandkärr-Ekensberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!