Spännande och kreativt på Nybygget

I tisdags besökte förskoleelever från Herrhagen Nybygget och kreativiteten och fantasin flödade bland alla återbrukssaker.

Malte Sandqvist, 6år, berättar att han först var lite pirrig när han kom till Nybygget men att det är både spännande och roligt.

Malte Sandqvist, 6år, berättar att han först var lite pirrig när han kom till Nybygget men att det är både spännande och roligt.

Foto: Carolin Ericson

Nyköpings kommun2019-10-08 18:00

I taket på Nybygget hänger lampor, löv och speglar. På bänkarna och i bokhyllorna finns porslin, knappar, gammal elektronik, skruvar, dörrhandtag och spillbitar av mattor och kablar. 

– Det är en liten skattkista som gömmer sig här inne i lokalerna, berättar Pernilla Thor som är  utvecklingspedagog på Nybygget. 

Nybygget drivs av Nyköpings kommun och är ett kreativt återanvändningscenter. 

– Hit kan barn och pedagoger från Nyköpings kommunala förskolor komma och skapa, hämta material till sina egna verksamheter eller bara inspireras, säger Pernilla Thor. 

Har ni märkt av att det är köpstopp inom skolan i Nyköpings kommun?

– Visst har vi märkt av det, bland annat när det gäller ritpapper, för det är flera som väljer att ta med sig kartonger eller tapeter som de kan rita på.  På sätt och vis tycker vi att det är bra med köpstopp för då börjar alla verksamheter öppna sina skåp och lådor och tittar på vad man har istället för att köpa nytt, säger Pernilla Thor.  

I augusti flyttade verksamheten till nya lokaler på Lenningsväg och från och från och med den här terminen är även förskoleklasser välkomna.  

Förskoleläraren Lena Thor är på besök med sin förskoleklass från Herrhagen för första gången. 

–Det är något vi verkligen kämpat för, det passar så bra för 6-åringar, säger hon.  

–Det finns jättemånga roliga saker här. Först var jag lite pirrig men när jag tittade in här såg det spännande och roligt ut, säger Malte Sandqvist och kompisen Zaid.  

Zaid, 6år. Tycker det är kul att jobba  och undersöka olika material.
Zaid, 6år. Tycker det är kul att jobba och undersöka olika material.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!