Sparpaketet väcker oro: "Redan på bristningsgränsen"

Gårdagens besked om stora sparkrav inom Region Sörmland har skapat rädsla och ovisshet. "Vi kommer inte kunna springa fortare än vad vi redan gör", säger Fredrik Skoog som jobbar inom ambulanssjukvården.

Nedskärningarna kan komma att innebära stora konsekvenser för vården, när Region Sörmland sparar in.

Nedskärningarna kan komma att innebära stora konsekvenser för vården, när Region Sörmland sparar in.

Foto: Claudio Brescianin/TT

Nyköpings kommun2023-09-06 20:43

Regionens krispaket för att rädda budgetunderskottet presenterades under tisdagen. Som konsekvens väntas 700 jobbtillfällen försvinna. Nedskärningen berör såväl sjukvården som kulturen.

Varken Vårdförbundet eller Kommunal har tidigare informerats om detta.

– Vi blev tagna på sängen. Att det fanns ett förslag på sparpaket, ja, men inte att man har 700 tjänster som ska bort, den informationen har vi inte fått, säger Catarina Eriksson, avdelningsordförande på Kommunal Öst, och fortsätter:  

– Det är jättedåligt. Här försöker man att samverka och ha en dialog, men just nu är det en monolog av dem som styr, tyvärr. 

undefined
"Vi följer det här med stort allvar för att kunna hjälpa våra medlemmar på bästa sätt, i den här orostiden", säger Catarina Eriksson, avdelningsordförande på Kommunal Öst.

Även Fredrik Skoog, tillförordnad vice ordförande på Vårdförbundet Södermanland, delar en liknande upplevelse.

– Vi förstår att någonting måste göras men att utan förvarning få 700 tjänster presenterat var en ganska stor och obehaglig överraskning, säger han.

Exakt hur detta kommer att påverka eller vilka yrkesgrupper det kommer att drabba är ännu oklart, men konsekvenser kommer det att få. 

– Visst väcker det en oro. Styret borde haft en långsiktig plan på det här. Vad kommer det här att innebära, för att det inte ska bli så stora konsekvenser. För det kommer det ju bli naturligtvis, säger Catarina Eriksson. 

undefined
Fredrik Skoog, tillförordnad vice ordförande på Vårdförbundet Södermanland, jobbar inom ambulanssjukvården. "Skulle de ta 700 vårdarbetare är det katastrofalt.", säger han.

Regionen har sedan tidigare haft problem med att upprätthålla kriterierna för vårdgarantin. Den säger bland annat att en patient i behov av operation eller annan åtgärd inom den specialiserade vården ska få vård inom 90 dagar efter beslut om behandling. Statistik från SKR visar att under juli 2023 har kraven uppfyllts hos endast hälften (50 procent) av patienterna inom Region Sörmland. 

– På många ställen ligger vi redan på bristningsgränsen. Plockar man bort ännu fler folk så måste man också förstå att vården blir lidande och där med även patienterna. Vi kommer inte kunna springa fortare än vad vi redan gör, säger Fredrik Skoog.

Men någon lätt lösning på detta ser han inte. 

– Kanske bättre schemaläggning och mindre övertid. Något som gör mig lite irriterad är att man alltid skyller på varandra. Den som är chef, i detta fall Christoffer Öqvist, får ta ansvar och stå för det här, säger han. 

undefined
Terhi Johnsson, ordförande i Bröstcancerföreningen Aurora Sörmland, har själv som patient upplevt brister i vården.

Bröstcancerföreningen Aurora Sörmlands ordförande Terhi Johnsson tycker att det är hemskt att man ens funderar på att plocka bort personal.

– All personalnedskärning innebär ju väntetider, och risken att man inte kan hålla vårdgarantierna, säger Terhi Johnsson.

Hon jobbar som kurator på en vårdcentral i Eskilstuna och anser redan att arbetssituationen är något ansträngd.

– Att behöva vänta eller slussas till en annan region är fruktansvärt. Speciellt för en som fått ett cancerbesked.  

Hon talar av egen erfarenhet.  

– Jag fick ingen strålning i Eskilstuna för att det inte fanns någon personal, så jag fick åka till Örebro varje dag i 21 dagar, fram och tillbaka. 

För att behandla en bröstcancerpatient behövs det många olika professioner: kurator, onkolog, kirurg och bröstsköterska för att nämna några. 

– Var dom än plockar personal så kommer det att påverkas. Alla professioner behövs ju. Vad är det man säger, ingen är ju starkare än den svagaste länken i en kedja, säger Terhi Johnsson. 

Exakt vad sparpaketet kan komma att innebära för vårdpatienter i Södermanland är i nuläget svårt att veta med säkerhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!