Stadsmissionen bemöter kritiken

Tomas Lindroos, direktor vid Stadsmissionen besvarar Träffpunktens besökares kritik."Flera fördelar med ett centralt läge".

Här på Brunnsgatan 35, i den tidigare biografens lokaler ska det nya härbärget ligga, vägg i vägg med Västra skolan.

Här på Brunnsgatan 35, i den tidigare biografens lokaler ska det nya härbärget ligga, vägg i vägg med Västra skolan.

Foto: Carolin Ericson

Nyköpings kommun2019-11-06 21:49

I går skrev SN om att flera, eventuella, framtida besökare till Stadsmissionens verksamhet ifrågasätter hur genomtänkt valet av adressen för det nya härbärget i Nyköping är. De påpekade bland annat att det ligger vägg i vägg med Västra Skolan och ett stenkast från Systembolaget. 

Det var i mitten av oktober som kommunen och Stadsmissionen meddelade att härbärget kommer öppna i lokalen på Brunnsgatan 35, som tidigare tjänstgjort som biograf, nattklubb och konferensanläggning.

Tomas Lindroos, direktor vid Eskilstuna Stadsmission, tror att det finns fler fördelar än nackdelar med lokalens läge. 

– Det finns flera fördelar med ett centralt och lätt tillgängligt läge och jag tror vi hade fått lika mycket kritik och synpunkter om lokalen legat i ett av Nyköpings ytterområden. Vi vill försöka hjälpa människor att komma vidare från exempelvis missbruk och utsatthet och det är det som vi har fokus på i våra verksamheter. Vi arbetar med professionellt socialt arbete, säger han. 

Förstår du Träffpunktens besökares oro?

–  Vi vänder oss till en bredare målgrupp än Träffpunktens besökare men jag förstår att de blir en stor omställning för dem efter 17 år på samma ställe. 

Lindroos berättar vidare att de är väldigt nöjda med lokalen och att den i nuläget renoveras för att leva upp till de kvalitetskrav som ställs för den typen av verksamhet, bland annat brandsäkerhet för härbärge. 

– Valet av lokal och adress är inte bara vårt eget utan det är ett gemensamt beslutat som tagits   tillsammans med kommunen. Det har tagit en längre tid att hitta lokalen, det har inte varit helt lätt, men beslutet är väl genomarbetat och genomtänkt. Vi har gjort en riskanalys kring placering av verksamheten som är väl genomarbetad, säger Lindroos.

Den 14 november bjuder Stadsmissionen in till ett öppet informationsmöte gällande den nya verksamheten.

– Tanken med informationsmötet är att vi ska berätta hur vi arbetar, besvara frågor och presentera våra nya medarbetare. Alla som är intresserade är välkomna.

Mötet startar 18.30 och äger rum i Alla Helgona församlingshem. 

Vilket datum kommer ni öppna härbärget?

– Det återstår fortfarande mycket arbete, men vår ambition är att bli klara till januari - om inte, så kommer vi att öppna en tillfällig dagverksamhet först. 

Kommer ni kunna ge besked om det exakta öppningsdatumet under informationsmötet?

–  Nej, det är fortfarande för tidigt att säga det då.

SN har under dagen försökt att nå ansvarig på kommunen. 

Tomas Lindroos, direktor vid Stadsmissionen.
Tomas Lindroos, direktor vid Stadsmissionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!