Stängda gränser kan ge problem i lantbruket

Ett högljutt och uppfordrande bräkande gör det rätt svårt att föra ett samtal med Erika Olsson. En hel fårflock väntar på mat. "Jag har bara hunnit fodra ena sidan", skrattar hon och går åt sidan för att få ro att prata.

Erika Olsson på Onsberga fodrar sina djur. "De gårdar som klarar sig bäst är de som har eget foder och inte är beroende av leveranser. Allt blir sårbart nu när hela samhället är drabbat", säger hon.

Erika Olsson på Onsberga fodrar sina djur. "De gårdar som klarar sig bäst är de som har eget foder och inte är beroende av leveranser. Allt blir sårbart nu när hela samhället är drabbat", säger hon.

Foto: Annika Clemens

Nyköpings kommun2020-04-13 06:17

På Onsberga gård i Tystberga finns får, grisar och kor. Lantbrukarna Erika och Torbjörn Olsson säljer kött direkt till restauranger. När coronasmittan slog till tog det stopp.

– Det gick väldigt snabbt. Det blev en blixtbroms, säger Erika Olsson.

Det är en erfarenhet hon delar med fler. Men samtidigt vittnar köttproducenter att gårdsförsäljningen av kött nu går bättre än någonsin.

– Vi hade utlämning av köttlådor igår. Försäljningen har ökat. Det beror nog på en kombination av ökad miljömedvetenhet och att folk vill ha mycket mat hemma i de här tiderna, säger Elin Beckman, nöt- och lammproducent på Berga gård i Husby Oppunda.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har varnat för brist på arbetskraft när gästarbetare från andra länder inte kan komma och jobba under högsäsongen. 

– Det blir problem när gränserna är stängda. Det jobbas med frågan på EU-nivå. För oss här i norr är väl läget inte lika akut som i södra Europa. Skördesäsongen är ju inte igång och vi har inget omedelbart behov. Men i förlängningen finns förstås en risk att vi inte kan få allt skördat, säger Johan Lagerholm, ordförande i LRF Södermanland.

Han pekar på en annan sårbarhet i lantbruket. Djuren på gårdarna måste fodras och mjölkas även om bonden ligger däckad hemma eller på sjukhus.

 – De flesta har en backup, någon som tar hand om djuren en eller ett par dagar i månaden. Men nu är alla försiktiga för att inte riskera att bli sjuka, man lämnar inte gården.

Frivilligorganisationer, som Blå Stjärnan, ska kunna ta hand om lantbrukets djur i krissituationer.

 – Tyvärr är komplexiteten på en djurgård så stor och det krävs mycket utbildning för att sköta driften, vare sig det är mjölkkor, grisar eller andra djur. Så om det blir en stor allmän spridning inom lantbruk med djurhållning blir det problem. Därför rekommenderar vi våra medlemmar att inte ha så mycket sociala kontakter, säger Johan Lagerholm.

Elin Beckman på Berga gård bekräftar att hon och maken är extra försiktiga för att inte dra på sig smitta just nu.

– Vi har dikor och det är kalvningssäsong. Vi får inte bli sjuka.

Erika Olsson på Onsberga gård hoppas att coronakrisen på sikt ska leda till en ökad inhemsk livsmedelsproduktion.

– Jag önskar att vi får en kedja som sitter ihop. Det blir dyrare men vi blir mindre sårbara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!