Stenkonst i spillror – krossade drömmar

Trucken är sönderslagen, skåpen är uppbrutna och tömda på värdesaker. Här har Nyköpingskonstnärer blivit bestulna på arbetsredskap och drömmar.

Peter Dewoon känner sina stenar. I bakgrunden konstnärskollegorna Hans Estvik och Lea Karlsson som också sörjer över förstörelsen och läget för stenkonstnärerna i Sörmland.

Peter Dewoon känner sina stenar. I bakgrunden konstnärskollegorna Hans Estvik och Lea Karlsson som också sörjer över förstörelsen och läget för stenkonstnärerna i Sörmland.

Foto: Ann-Katrin Drevfjäll

Nyköpings kommun2019-10-04 12:35

Stenhuggaren Peter Dewoon studerar de gigantiska stenblocken som ligger planlöst dumpade på den vildvuxna tomten på Stora Berga gård. Det är marmor, diabas och granit, grovhuggna bortglömda stenar som liksom väntar på att bli upptäckta och förädlade.

– Vad jag känner? Det är vemodigt. Jag känner vemod, säger Peter Dewoon sorgset.

Han var med och byggde upp Nyköpings Stengård på Brandholmen. Den invigdes 2001, framtidstron och kreativiteten sprudlade bland medlemmarna i Konstnärernas Kollektivverkstad, KKV,  i Sörmland.

Projektet var möjligt tack vare 370 000 kronor i statliga bidrag. Pengarna betalade elinstallationer, markarbete och inköp av verktyg, en truck och kompressor. Redskap som behövs för att förvandla tunga obearbetade stenar till konstverk. Allt var möjligt. Stengården skulle bli en plats där konstnärer från när och fjärran kunde utvecklas, leda kurser och jobba i sten.

– Gud såg till att det blev många skulptörer i Nyköping, säger Dewoon.

Nio år efter den optimistiska starten sade kommunen upp kontraktet med konstnärskollektivet. Marken skulle användas till annat. Då hade tusentals arbetstimmar lagts ner av ideella konstnärer. Nu grusades planerna. Stenblocken låg kvar till försommaren 2014 då allt skulle flyttas med kort varsel. Kommunen erbjöd KKV en plats på Stora Berga gård alldeles nära Skavstainfarten.

Med mycket möda fraktades stenblock, maskiner och redskap till den gamla släktgården som sedan 2005 är i kommunens ägo.

Men på Stora Berga blir inga skulpturer gjorda.

– Det behövs tryckluft, el och vatten. Här finns inget av det, säger Peter Dewoon. Och det är meningslöst att försöka få igång en verksamhet här eftersom det inte går att inhägna.

Nu ligger stenblocken orörda i det höga gräset framför den förfallna mangårdsbyggnaden. I magasinet förvarar KKV kollektivägda maskiner och personligt arbetsmaterial. Här har tjuvar tagit sig in och vandaliserat. Trucken är sönderslagen.

Nyköpingskonstnären Hans Estvik är upprörd över hela situationen.

– Kommunen hyr ut fastigheten till oss men verkar inte ha någon tillsyn, säger han.

Hur mycket som är förstört eller stulet är svårt att överblicka.

Nyköpings fastighetschef Mikael Karlsson är medveten om problemen.

– Som fastighetsägare har vi ingen skyldighet att ha rondering. Det här är först och främst en försäkringsfråga för föreningen och inget vi tar på oss, säger han.

Konstnärerna Lea Karlsson och Hans Estvik deppar över förstörelsen. Trucken som behövs för att frakta stenblocken är sönderslagen.
Konstnärerna Lea Karlsson och Hans Estvik deppar över förstörelsen. Trucken som behövs för att frakta stenblocken är sönderslagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!