Stora arealer angripna vid Nynäs

Granbarkborren har gått hårt fram i skogen vid Nynäs. Nu ska insekten bekämpas med avverkning.

Stora bestånd av gran har blivit angripna vid Nynäs av den lilla insekten. Stephan Gäfvert har följt insekten framfart.

Stora bestånd av gran har blivit angripna vid Nynäs av den lilla insekten. Stephan Gäfvert har följt insekten framfart.

Foto: Sandra Nordin

Nyköpings kommun2019-11-22 06:10

Dimman ligger sänkt över skogen vid Nynäs utanför Tystberga. Naturreservatet är ett av de största i Sörmland. Det förvaltas av Region Sörmland och innehåller skärgårdsnatur, betesmark och barrnaturskog - och hundratusentals, om inte miljoner granbarkborrar. Stephan Gäfvert jobbar som naturreservatsförvaltare på Nynäs. Han har sedan länge följt granbarkborrarnas framfart i området. 
– Jag stod på en plats tidigare i somras och tittade ut över ett skogsområde, det såg ut som någon kastat en kemisk bomb. En mycket stor del av granbeståndet var alldeles brunt och dött, berättar han.

Granbarkborren finns naturligt i den svenska faunan. Det moderna skogsbruket med bestånd av granar i samma ålder och storlek gynnar den lilla insekten. I det moderna skogsbruket ökar även risken för rotröta och det i sin tur leder till nedblåsta träd, vilket är insektens naturliga habitat. I äldre granbestånd kan dessutom alla träd i området bli drabbade vilket medför att granbarkborren får ypperliga levnadsförhållanden med mängder av träd att leva av och i. Vid torra perioder, som sommaren 2018 blir granarna stressade och därmed minskar motståndskraften mot skadeinsekter som exempelvis granbarkborre.

– Hade vi inte brukat skogen med i stort sett bara gran hade skogen vi ser idag sett annorlunda ut, med flera arter av både tall och olika lövträd. Eftersom granbarksborren lever av färsk innerbark så hade risken för angrepp inte varit lika stor i en sån typ av skog, berättar Stephan Gäfvert.

65 hektar skog är anmält för avverkning vid Nynäs. Även om det inte blir så kallad kalavverkning är det något som visuellt kommer synas för den som åker förbi och besöker Nynäs. Stora arealer kommer att ändra karaktär i och med insatsen.

– Det känns urskillningslöst. Stora träd som är 50-60 år gamla som kunde levt i hundra år till, står nu och dör, säger Stephan Gäfvert. Lotta Lindberg-Thompson, verksamhetschef för Sörmlands Naturbruk som förvaltar Nynäs.

– Det är otäckt. Man inser vilka stora krafter det finns i naturen, men jag tycker det är viktigt att man ställer sig frågan varför det blivit såhär? Och vad kan vi göra för att undvika att det här händer i framtiden? säger hon.

Region Sörmland har flera planer för området efter att åtgärderna mot granbarkborren är gjorda. Förutom att behålla tallar och lövträd kommer det att tillföras blandbestånd av löv- och barrträd.

– Sen kommer en del granar som ramlat få ligga kvar, och en del granar kommer lämnas som högstubbar. Det för att gynna naturen och andra insekter som kan ta vid efter granbarkborren. Har vi tur kanske vi kan få hit tretåig hackspett, säger Stephan Gäfvert. Lotta Lindberg-Thompson:

– Vi måste även arbeta långsiktigt med framtida åtgärder för att kunna bibehålla vattnet i landskapet. Tidigare dikade man ur för att kunna plantera granskog, men i och med klimatförändringar med ändrade nederbördsmönster måste vi istället börja återställa balansen i ekosystemet för att kunna säkra upp att vattnet stannar kvar i landskapet under längre perioder så att träd och växtlighet inte påverkas i samma utsträckning av torrare perioder

Avverkningen på Nynäs har påbörjats under veckan och alla boende i närheten har informerats.

– Vi vet att mångas hjärtan klappar för Nynäs så vi vill gärna berätta att det är på grund av granbarksborreangrepp som vi utför dessa åtgärder inom Nynäs naturreservat, säger Lotta Lindberg-Thompson.

Stephan Gäfvert visar granbarkborrar som är under utveckling.
Stephan Gäfvert visar granbarkborrar som är under utveckling.
Gynnas av varma perioder

Granbarkborren är beroende av värme för att ens vilja flyga. De vill gärna ha 18 plusgrader innan de börjar flyga, och temperaturen ska helst hålla i sig minst en vecka innan de bestämmer sig för att börja svärma. 
Den varma sommaren 2018 var otroligt gynnsam för insekten som då hade stora möjligheter att föröka sig och överleva. Vilket har lett till en ökad population även 2019.

Fakta: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!