Studsvik hjälper till att bekämpa cancer

Studsvik Nuclear AB har startat produktion av strålkällor till företaget Elekta. Strålkällor används i Elektas strålkniv när cancertumörer i hjärnan ska bestrålas.

Joakim Lundström, Johan Palmqvist och Niklas Snis jobbar tillsammans på Studsvik Nuclear AB.

Joakim Lundström, Johan Palmqvist och Niklas Snis jobbar tillsammans på Studsvik Nuclear AB.

Foto: Amanda Ekblad

Nyköpings kommun2019-11-22 09:59

Koncernen Studsvik AB har funnits i över 70 år och jobbar med alla delar i kedjan kring kärnkraft. Joakim Lundström är VD för Studsvik Nuclear. 

– Det vi jobbar med är utveckling av kärnbränsle och reaktormaterial. Vi jobbar med forskning och undersökningar för att se hur material beter sig i olika sammanhang. Hur man kan göra det säkrare och hur man kan göra bränslet effektivare, säger Joakim Lundström. 

Studsvik Nuclear väljer nu att satsa på nytt inom området medicinteknik.

– Det här är väldigt rätt för oss och det är ett nytt verksamhetsområde som gör att vi breddar verksamheten. Vi nyttjar vår erfarenhet och kompetens perfekt eftersom vi har stor vana av att hantera och transportera högradioaktivt material. Dessutom handlar det om cancerterapi och vi vill ju gärna att all vår verksamhet ska vara nyttoskapande och bidra till något bättre.

Tillverkning av strålkällorna är en del av det avtal som Studsvik gjorde med Elekta i slutet av 2017. Ordern är på 400 miljoner och avtalet gäller fram till 2026. 

–  Man måste byta källorna ungefär vart femte år på grund av den radioaktiva isotopens halveringstid. Efter ungefär 5 till 6 år är aktiviteten så låg att effektiviteten på sjukhuset påverkas, eftersom behandlingstiden måste förlängas för att kompensera. 

Det som är speciellt med Studsviks tillverkning är att det är den första i världen som görs automatiserad istället för manuellt.

– Vi sa att vi kan fixa det här och tillverka sådana här källor i en hot cell. Det här var unikt därför att andra som tillverkar de här källorna behöver flera celler på ett labb för att kunna göra samma sak. De gör det manuellt vilket är resurskrävande eftersom det är en väldigt avancerad källa. Det här gör vi med automation i en miljö där vanlig teknik dör ganska omgående. Vi var tvungna att utveckla och bygga om robotik och utrustning fullständigt, säger Joakim Lundström. 

I oktober så var den första produktionen av strålkällor klara. Strålkällorna ska användas i Elektas Leksell Gamma Knife som är en "kniv" som använder sig av gammastrålning för att behandla tumörer metastaser samt andra sjukdomar i hjärnan utan att behöva öppna kraniet. Idag finns det runt 350 av Elektas strålknivar över hela världen, med flest installationer i USA och Japan. I Sverige finns en strålkniv på Karolinska sjukhuset. 

Niklas Snis är ansvarig för labben på Studsvik Nuclear AB och även projektledare för att ta fram utrustningen för att tillverka strålkällorna.

– Vi sanerade den här cellen så att den inte var radioaktiv längre och renoverade den därefter och byggde upp utrustningen. Det tog ett och ett halvt år tills allt var klart. Det är inga andra i världen som håller på med robotik i den här starka strålningen. Den strålningen som är där inne under själva tillverkningen är högre än strålningen vid härdsmältan i Fukushima. Det är extrem gammastrålning och där står våra robotar och plockar. Produktionen av ett set med strålkällor tar ungefär en dag och vi är väldigt stolta över att vi lyckats med denna satsning. Elekta ligger i teknikens framkant med sin strålkniv, och vi har med hjälp av svenska underleverantörer och vår egen kompetens kunnat ta fram en automatiserad tillverkning av strålkällorna som även den ligger i teknikens framkant, säger Niklas Snis. 

Gammastrålningen i strålkällorna användas för att krympa och oskadliggöra tumörer, varje år behandlas 80 000 patienter med Elektas strålkniv. 

– Vi tillverkar ungefär 200 väldigt starka strålkällor som sedan sätts in i en sfär där de är fokuserade i en punkt. Patienten placeras på en brits i utrustningen, där utrustningen sedan styr öppningar mot strålkällorna så att de strålar 200 olika vägar in i hjärnan och möts i en enda punkt som är en millimeter stor. Sen kan man flytta runt patienten så att man bestrålar väldigt hög stråldos på den här lilla pricken i hjärnan och då kan du oskadliggöra tumören, säger Joakim Lundström. 

Personalen på Studsvik gjorde färdigt de första strålkällorna i oktober.
Personalen på Studsvik gjorde färdigt de första strålkällorna i oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!