För närmare 400 niondeklassare på Nyköpings högstadium och för övriga niondeklassare i kommunen och i landet börjar det dra ihop sig till gymnasievalet den 1 februari.
– För många elever innebär valet ökad stress och press medan andra är lugnare och vet sedan länge vad det ska välja, berättar Anita Sundberg och Sofia Axelsson, båda två studie- och yrkesvägledare på Alpha.
– Det verkar finnas ett behov hos dagens ungdomar att göra det perfekta valet, det är vanligt att jag hör eleverna säga "jag måste välja rätt" och det gör att det finns en stor press i det hela, säger Sofia.
Studievägledarna berättar att gymnasievalet har förändrats och blivit mycket större än det var för bara 10-15 år sedan.
– Även om eleven landat i vilket program denna vill gå så finns det fortfarande väldigt många val att göra. Väljer du exempelvis samhällsvetenskapsprogrammet så finns det till exempel två skolor bara här i Nyköping att välja på och sen ska du välja vilken inriktning med mera. Så ett val har egentligen blivit till sju val nu för tiden, säger Sofia.
– Många vårdnadshavare hör av sig till oss för det såg så otroligt annorlunda ut på deras tid, det är mer invecklat nu, säger Anita.
– Jag upplever att eleverna känner stor stress och press nu för tiden, säger hon.
Som studievägledare vill de därför ta hål på myten om att gymnasievalet är elevernas största och mest avgörande val i livet.
– Det är deras första stora val i livet men det behöver inte var deras livsval. För så är det inte med tanke på hur många förändringar som sker i världen och på arbetsmarknaden. Många yrken som finns nu kommer inte ens att finnas i framtiden och dessutom finns det mängder med vuxenutbildningar och möjligheter att göra nya val senare i livet.
Melvin Olofsson är en av alla elever som inte har bestämt sig än för vad han ska söka.
– Jag tror det blir barn och fritid, men det är svårt för det är ett sånt avgörande val, säger han och bekräftar det som studievägledarna ofta får höra men vill minimera tankarna kring.
– Många tänker som sagt att det gäller hela ens framtid men egentligen kanske det räcker att tänka att det handlar om vad man ska göra de kommande tre åren.
Ansökningstiden öppnar 1 februari och pågår till 15 februari.