Temavecka belyser våld i nära relationer

Under nästa vecka anordnas En vecka fri från våld. Temaveckan ska uppmärksamma och förebygga våld i nära relationer.

Under En vecka fri från våld arbetar Nyköpings kommun med att förbygga våld i nära relationer.

Under En vecka fri från våld arbetar Nyköpings kommun med att förbygga våld i nära relationer.

Foto: Anders Wiklund/TT

Nyköpings kommun2019-11-21 10:05

Sedan 2016 har det pågått ett nationellt arbete med en vecka med fokus på våld i nära relationer. Veckan organiseras runt om i landet i en samverkan mellan länsstyrelser, kommuner och ideella organisationer. Marie Eriksson som är strateg för våld i nära relationer på Nyköpings kommun berättar om varför de uppmärksammar veckan.

– Nyköpings kommun tycker det är viktigt att vi gör någonting för att belysa detta för våra invånare. Vi vill lyfta ämnet och synliggöra problematiken kring detta, säger Marie Eriksson.

Nyköpings kommun har under veckan ett samarbete med Länsstyrelsen, Tjejjouren, Kvinnojouren, Brottsofferjouren och Zonta. Aktiviteter som arrangeras är bland annat öppna föreläsningar i Orlogsalen med föredrag av kommunens egna stödfunktioner. Cumulus som har verksamheter för barn och familjefridsmottagningen som jobbar med våldsutsatta och våldsutövare är några av föreläsarna. Anette Franzén kommer också att prata om hur man kan samtala i skolan om hedersrelaterat våld och förtryck. 

 – Sedan kommer även Tjejjouren, Brottsofferjouren och Kvinnojouren berätta om sina verksamheter. Utifrån har vi bokat 1 000 möjligheter som föreläser för föräldrar om ungas utsatthet på nätet. Nyköpings gymnasium gör också elevföreläsningar med 1 000 möjligheter, så alla klasser kommer att gå igenom detta.

Varje år anordnar också Zonta en manifestation med orangea skor på trappan till stadshuset som visar antalet anmälda våldsbrott i nära relationer i Nyköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!