"Thorwaldssons tal var starkt"

Nyköping var representerat på Vänsterdagarna i Göteborg.

Från vänster till höger: Jan-Ulf Andersson, Simon Svennberg, Patrik Järvelöv, Lo Backberg, Elinor Sundén, Cecilia Björk.

Från vänster till höger: Jan-Ulf Andersson, Simon Svennberg, Patrik Järvelöv, Lo Backberg, Elinor Sundén, Cecilia Björk.

Foto: Privat

Nyköpings kommun2019-11-05 12:15

I dagarna tre hölls Vänsterdagarna i Göteborg. Det beskrivs som en helg full av seminarier, workshops, samtal och mingel.

– Det var tre jättebra dagar med givande arrangemang och över tusen vänsterpartister från hela Sverige, berättar Vänsterpartiets sekreterare i Nyköping Simon Svennberg, som var en av sex politiskt aktiva vänsterpartister från Nyköping som gjorde resan västerut.

Viktiga punkter att diskutera kring var exempelvis levande landsbygd, antirasism, klimat och internationell solidaritet.

Mest uppmärksamhet från Vänsterdagarna har dock ett tal hållet av (den snart avgående) LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson fått.

– Det var ett starkt och mycket bra tal. Ett tydligt ställningstagande i en tid där det finns partier som på falska grunder vill utmåla Vänsterpartiet som extremistiskt. Att LO då som ett av fundamenten i arbetarrörelsen talar på Vänsterpartiets konferens gör att vi känner att vi har arbetarrörelsen i ryggen.

Inte helt självklart i dessa dagar, när LO-medlemmar väljer att rösta på andra partier än vad som varit tradition?

– Precis, så då känns det bra att LO delar våra värderingar och att vi är på samma spår där vi värnar om fackföreningar, trygga anställningar och en jämlik och rättvis arbetsmarknad.

Hur upplever du annars att vänstervindarna blåser nu?

– Det är opposition som gäller på många platser, men det känns ändå som om vi är i medvind. I princip hela landet ökar vi, många vill engagera sig inom partiet och det var viktigt att få dela erfarenheter med partikollegor runtom i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!