Tio månader bakom ratten väntar bröderna

Mindre än fem minuter från Skavsta förbereder bröderna Hofvander för en resa – men likt många andra kommer de inte att flyga.

Förhoppningen är att de ska kunna sova på taket av bilen men vid dåligt väder så har de byggt om bagaget så att de ska kunna vila sina huvuden där.

Förhoppningen är att de ska kunna sova på taket av bilen men vid dåligt väder så har de byggt om bagaget så att de ska kunna vila sina huvuden där.

Foto: Linus Nilsson

Nyköpings kommun2019-11-10 21:35

Sedan i mitten av maj i år har bröderna Erik och Gustav jobbat med att få ordning på en gammal Landrover från 1985. Tanken är att bilen ska fungera som ett hem för dem båda under en tio månaders resa som kommer att ta dem från Nyköping till Sydostasien.

– Det här kommer att bli vårt vardagsrum, säger Gustav och pekar på ytan precis bakom det ombyggda bagaget. 

Bagaget kommer förutom att fungera som förvaringsutrymme även fungera som sängplats för bröderna under resan.

– Förhoppningsvis kan vi sova på taket av bilen men det kommer att vara kallt emellanåt och då behöver vi kunna nyttja bagaget, säger Gustav.

För Gustav är det inte första gången som det han gör den här typen av resa. Senast gjordes en liknande rundresa på den Afrikanska kontinenten men för brodern Erik, som gick ut gymnasiet i somras, blir det första gången som han tar sig an en sådan här utmaning.

Från Nyköping kommer Landrovern först ta bröderna till Polen och därefter till Albanien där de har ett inplanerat motorbyte på bilen. Sedan kommer färden gå österut genom Grekland, Turkiet, Iran och vidare mot Pakistan och Indien. 

– Vi får se var vi i slutändan hamnar. Det beror lite på hur lång tid det dröjer att ta sig till Sydostasien, säger Erik.

– Men det jag ser mest fram emot är att få stanna en längre tid i Iran och Pakistan. Den kulturen känns så långt ifrån den svenska och det tilltalar mig, säger Gustav.

De båda bröderna försöker att vara förberedda på att vad som helst kan komma att hända men de vet att de inte kan planera för allt som kommer att ske under resans gång.

– Det kommer säkert komma situationer där vi möter arga människor beväpnade med Kalasjnikovs som vi inte kan kommunicera med, säger Gustav.

– Men det är också lite målet med resan, att möta människor och hitta lösningar på de utmaningarna som vi ställs inför, säger Erik.

När det kommer till utmaningar säger de båda bröderna samstämmigt att byråkratin är det som de kommer att ha jobbigast med under resan. 

– Det är först när man har tagit sig utanför Europa som man inser vad en gräns betyder och då har vi det ändå lätt att resa. Vi är svenskar och har lätt att få visum i många länder, säger Gustav. 

Innan bröderna styr kosan mot Sydostasien ska bilens bagage isoleras. När det är gjort vankas det utställning på Rosvalla under två helger och sedan är det bara för bröderna att sätta sig bakom ratten.

Det är ett bra motorljud från Landrovern men Gustav menar att det var bra högre innan det kom på nya hjul på bilen. Då gick det knappt att prata med varandra inne i bilen.
Det är ett bra motorljud från Landrovern men Gustav menar att det var bra högre innan det kom på nya hjul på bilen. Då gick det knappt att prata med varandra inne i bilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!