Tomgång för kommunala bostäder i Oppeby

Kommunägda Nyköpingshem köpte mark för att bygga hyresbostäder i Oppeby, men planerna får vänta.

I närhet av den gamla Arla-fabriken planerar Nyköpingshem att uppföra hyreslägenheter men det kommer dröja. Kanske fyra år enligt vd Johan Eriksson.

I närhet av den gamla Arla-fabriken planerar Nyköpingshem att uppföra hyreslägenheter men det kommer dröja. Kanske fyra år enligt vd Johan Eriksson.

Foto: Fredrik Eriksson

Nyköpings kommun2020-01-08 15:57

För nästan ett år sedan köpte Nyköpingshem tillbaka tidigare kommunägd mark från bolaget Kilenkrysset i Oppeby, nära den gamla Arla-fastigheten. Notan gick på drygt 31 miljoner kronor och planen är att bygga sammanlagt runt 350 hyreslägenheter.

Men någon byggstart blir det sannolikt inte under 2020 även om projektet inte är lagt på is, enligt Nyköpingshems vd Johan Eriksson. Han förklarar att bolaget först måste ta hand om de hyreslägenheter som stod färdiga under 2019 och släpptes ut på marknaden. Det handlar om är kvarteret Ladugården, vid Lenningsväg och Stormfågeln i Rosenkälla som tillsammans utgör ungefär 150 lägenheter.    

– Nu vilar vi lite. Marken är köpt för att vi ska kunna bygga när marknaden tillåter, säger han.

Han ser att många privata aktörer också iordningställer hyres- och bostadsrätter i Nyköping för tillfället.

– Det gäller att vara klok så att inte alla släpper ut samtidigt så att det blir för mycket på en gång, även om vi ser ett behov, säger han.

Det kan tyckas märkligt att det kommunala bolaget ligger lågt med planerna trots att bostadskön är lång.

– Det finns ett behov men kanske inte en förmåga, säger han.

Johan Eriksson förklarar att det är komplext eftersom behov inte nödvändigtvis betyder att människor har råd eller vill betala för nyproducerat. 

Moderna lägenheter är relativt dyra och Eriksson ser att behovet är störst för billiga lägenheter. Nyköpinghem har många personer som står i deras bostadskö men alla har inte betalningsviljan och i vissa fall inte förmågan.

– De måste vänta på att en äldre lägenhet blir ledig. Det är svårt att bygga billigt, säger han.

Bostadmarknaden påverkas även av konjunkturer, i synnerhet bostadrättsmarknaden. Eriksson ser att den marknaden är trög och att många projekt i Sverige och även i Nyköping omvandlas till hyresrätter. Även fast han tror att många mäklare skulle protestera mot den beskrivningen.

– Det kan inte gå upp hela tiden och vi befinner oss i en inbromsning eller avmattning, säger han.

Sammantaget betyder det att Nyköpinghem tar det lite lugnt nu även om marken är detaljplanerad och byggklar. Under 2020 kommer bolaget att förbereda upphandlingar. Han tror att flerfamiljshusen kan stå klara om tre till fyra år. Nyköpingshem siktar på en varierad bebyggelse med punkthus och lamelhus och vill få in så många bostäder som möjligt i området den dagen marknaden tillåter att spadarna sätts i jorden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!