Tufft för vårdpersonalen: "Värre och värre"

Anmälningarna av arbetsmiljön i vård och omsorg ökar, enligt siffror som SN tagit fram. Vårdfacken reagerar: "Vardagen blir tuffare"

"Medlemmarnas vardag blir tuffare och tuffare, och vi ser en ökning av värre och värre ärenden", säger Kommunals ordförande Petra Lindqvist.

"Medlemmarnas vardag blir tuffare och tuffare, och vi ser en ökning av värre och värre ärenden", säger Kommunals ordförande Petra Lindqvist.

Foto: Bilbo Göransson

Nyköpings kommun2020-02-27 09:11

I fjol anmäldes fler ärenden till arbetsmiljöverket än exempelvis de senaste fem åren inom tillverkningsindustrin - tillsammans. Kommunal i Nyköping vittnar om en tuffare vardag för vårdpersonalen.

– Arbetsmiljön är betydligt hårdare, och inte bara på ett ställe, utan överlag, säger Kommunals ordförande för sektion Nordost, Petra Lindqvist.

Antalet anmälningar till arbetsmiljöverket som rör området vård och omsorg ökar. En tredjedel av alla anmälningar till Arbetsmiljöverket kommer från vården. Det framgår från siffror som vi begärt från myndigheten. Även Vårdförbundet är oroade.

– Vi vet att det har ökat, det vittnar våra medlemmar och förtroendevalda om, säger Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet i Södermanland.

Enligt arbetsmiljölagens kan skyddsombudet på en arbetsplats påkalla arbetsmiljöverkets handläggare i en särskild fråga. När man går så långt att man anmäler till myndigheten, så är det för att skyddsombud och arbetsgivare inte kommer överens.

– Man väljer bara att skriva en sån när något är rent ut sagt förjävligt, säger Lena Lindh.

Anmälningarna är fler än någonsin inom Södermanlandsvården. Det har i fjol handlat om fysisk arbetsmiljö som bullriga vårdlokaler, tunga lyft eller ventilation. Och dåliga scheman, undermåliga rutiner vid brandskydd och mögel.

Men lika ofta handlar det om psykosociala frågor. Konflikter i arbetsgruppen, chefer som inte lyssnar eller stressiga tidkort som kräver att personalen rusar från en brukare till en annan är upphov till några av anmälningarna.

– Personalbrist och minuträknandet gör att man känner sig otillräcklig, och det kan man faktiskt bli sjuk av, säger Petra Lindqvist på Kommunal.

Andra anmälningar där skyddsombuden kräver att Arbetsmiljöverket granskar personalens psykosociala hälsa kan beröra mobbing eller negativ särbehandling, personalneddragningar eller att chefen rent utav saknar utbildning i arbetsmiljöfrågor.

Att det har blivit tuffare arbetsmiljö i vården har att göra med personalbrist, tycker vårdförbundet.

– Att det är brist på vårdplatser, det är egentligen fel. Det finns sängar, men det finns inte personal för att bemanna avdelningarna, säger Lena Lindh.

Kommunal tror att antalet ärenden till arbetsmiljöverket ökar för att arbetsgivarna inte lyssnar lika mycket på facket längre.

– Det är mer strid på kniven från arbetsgivarna nu för tiden, Medlemmarnas vardag blir tuffare, då måste skyddsombuden sätta hård mot hårt, säger Petra Lindqvist.

Karta: Nyköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!