Två år gamla BMW-stölder kan klaras upp

Proauto drabbades av stölder för över tre miljoner kronor. Nu väcks åtal mot en av ligamedlemmarna - som nyligen greps i Rumänien.

Gärningsmännen fastnade på övervakningskameror i samband med stölderna. Här från inbrottet i Linköping.

Gärningsmännen fastnade på övervakningskameror i samband med stölderna. Här från inbrottet i Linköping.

Foto: Bilder från förundersökningen

Nyköpings kommun2019-10-30 12:31

Närmare 30 bilar vid Proautos anläggning i Nyköping utsattes för inbrott och gärningsmännen fick med sig delar av BMW-bilar till ett värde på närmare tre miljoner kronor. Förödelsen upptäcktes 21 augusti 2017.

Två månader senare slog ligan till igen mot samma anläggning. Då stals BMW-delar för cirka 495 600 kronor. Via övervakningskameror har tre inbrottstjuvar kunnat urskiljas vid båda tillfällena.

Nu - två år senare - har åklagare Johanna Levin väckt åtal mot en av ligans medlemmar. Det gäller tre fall av grov stöld, efter två inbrott i Nyköping samt ett inbrott på Proautos anläggning i Linköping, där gärningmännen kom över gods för 550 821 kronor. 

–  Man har gjort brottsplatsundersökningar vid samtliga tre tillfällen och har då påträffat DNA, säger åklagare Johanna Levin.

Hon fortsätter:

–  Sedan har man fått träff på en person. I det här fallet har man hans DNA i ett annat land, varför kan jag däremot inte uttala mig om.

Genom ett samarbete inom EU-länderna (Prümrådsbeslutet) så kan den svenska polismyndigheten söka i andra länders DNA-, fingeravtrycks- och fordonsregister, detta för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet och terrorism.

DNA:n som påträffades efter stölderna i Nyköping visade sig matcha med en person som suttit häktad i Frankrike för stöld och häleri, en 32-årig rumänsk man.

Han befann sig däremot inte i Sverige vid tillfället men häktades i sin frånvaro och en europeisk arresteringsorder utfärdades. För två veckor sedan kunde 32-åringen gripas i Rumänien och han utlämnades därefter till Sverige och Nyköping där han nu sitter häktad.

– Idag (onsdag) har jag väckt åtal avseende de här tre grova stölderna, och förhandlingen är satt till den 6 november (nästa torsdag), säger Johanna Levin.

Som övervakningsfilmerna visar så har stölderna genomförts av flera personer, åtalet gäller dock enbart 32-åringen.

– Han är åtalad för att ha gjort det här i samförstånd med andra personer, men han är den enda som är åtalad.

32-åringen har i förhör erkänt samtliga tre stölder. Mannen har berättat att han fick en förfrågan om att utföra stölder tillsammans med två andra personer och tackade efter att ha blivit erbjuden pengar. Under sin tid i Sverige var han bosatt i en bil på en parkeringsplats i Stockholm, några veckor efter den sista stölden 2017 lämnade han landet.

Ett 30-tal bilar vid Proauto i Nyköping plundrades efter ett inbrott 2017. Nu åtalas en man för tre grova stölder mot företaget.
Ett 30-tal bilar vid Proauto i Nyköping plundrades efter ett inbrott 2017. Nu åtalas en man för tre grova stölder mot företaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!