Striden mellan kommunen och friskolorna handlar om hur stor skolpengen ska vara för 2019. Friskolorna hade fått besked om en viss nivå men i samband med decemberutbetalningen sänktes den plötsligt.
Orsaken var att kommunen upptäckt att hyreskostnaden för de kommunala skolorna blev lägre än förväntad. Eftersom storleken på skolpengen till friskolorna grundar sig på vad den kommunala skolan kostar, höll Nyköpings kommun inne med miljontals kronor.
Reaktionerna blev starka och en stor mängd friskolor överklagade, med en viss framgång visar det sig. I sammanlagt 13 fall har förvaltningsrätten nu fattat beslut om inhibition, vilket innebär att kommunens beslut inte gäller fram till dess att tvisten är rättsligt avgjord.
Inhibitionsbeslutet innebär dock inte att kommunen kommer att betala ut mer pengar till friskolorna, berättar advokat Ulf Norin, som är kommunens ombud i tvisten.
– Kommunen har överklagat inhibitionsbesluteten till kammarrätten och kommer inte att betala ut mer pengar, i alla fall inte innan kammarrätten har sagt sitt, säger han.
Kan inihibitionsbeslutet tolkas ett tecken på att friskolorna kommer att få rätt?
– Nej, det behöver inte vara ett tecken på det. När en domstol fattar ett beslut om inhibition kan det göras av flera olika anledningar. Det behöver inte säga något om hur domstolen kommer att döma i tvisten, säger Ulf Norin.