Vägrade åka tillbaka till lumpen

En Nyköpingsbo har dömts för brott mot totalförsvarsplikten. Efter tre månader lämnade han regementet och vägrade åka tillbaka

20-åringen ville inte göra lumpen.

20-åringen ville inte göra lumpen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Nyköpings kommun2019-10-07 18:00

Den 20-årige Nyköpingsbon ryckte in på Trängenregementet i Skövde i juli förra året. Grundutbildningen skulle pågå till mitten av juni i år. Men 20-åringen gav upp efter tre månader. Det kostar honom villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst.

20-åringen ångrade sig nästan direkt efter mönstringen. När han väl antagits till grundutbildningen försökte han överklaga. Det blev avslag. Han säger i polisförhör att han då försökte ställa om sig och göra det bästa av situationen. Men efter mindre än en vecka i lumpen fick han problem med både ryggen och knäna efter de fysiska övningarna. 

Han fick rehabiliteringsövningar av försvarshälsans fysioterapeut men upplevde att befälen inte tog tillräcklig hänsyn till hans problem. Han fick springa och bära tungt och problemen blev bara värre. Smärtan och följderna av den ledde till att han fick psykiska problem. Han pratade med psykolog om att avbryta värnplikten men fick svaret att "vi provar en vecka till för att se om det blir bättre". Det blev mer än en månad. "Bara för att jag inte totalvägrade såg de det som att jag inte mådde så dåligt", säger han i polisförhör.

Efter en sjukperiod hemma bestämde han sig för att inte åka tillbaka till regementet. Han förklarade att han var beredd att ta sitt straff. Nyköpings tingsrätt tar hänsyn till att 20-åringen hade fysiska problem och dömer honom till samhällstjänst istället för 14 dagars fängelse, vilket är den normala påföljden för brottet.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!