Välbesökt infomöte om Ostlänken

Företrädare från Trafikverket och Nyköpings kommun frågades ut om Ostlänken och resecentrum vid torsdagens möte i tennishallen.

Nyköpings kommun 3 oktober 2019 17:02

Det var Socialdemokraternas seniorutskott som hade bjudit in allmänheten till kaffe, bulle och frågestund under torsdagseftermiddagen i Restaurang tennishallen. Totalt ett 70-tal åhörare fanns i lokalen. Speciellt inbjudna gäster var kommunens företrädare Urban Granström och Christian Udin samt Jonas Nimfelt från Trafikverket som informerade om hur det går med Ostlänkens bygge, vad som blir påverkan för Nyköping och dess invånare och de fick även svara på nyfikna frågor från seniorer i lokalen.

Den inbjudna trion visade kartor och bilder om sträckning och lite om hur byggnader vid resecentrum är tänkta att se ut och den fortsatta tidsplanen. Bygget har redan startat med Kardonbanan vid Norrköping men nästa steg blir så att säga på riktigt med Resecentrum i Nyköping, där byggstart är planerad till 2022 med samtidig avstängning av Brunnsgatan för vanlig trafik.

Urban Granström erkände att man inte alltid varit helt överens med Trafikverket om stationsläge och bibana.

– Samtidigt är det svårt att argumentera när Nyköping är den enda kommun med två stationer längs med Ostlänken, men det kunde ha varit ännu bättre. Men det blir bra för Skavstas utveckling, sa Granström, och fick medhåll av Udin som inte bara ser Skavsta som en flygplats utan ett stort utvecklingsområde.

Sammankopplingen med järnväg konstaterade duon att den blir viktig för att Skavsta ska verka som den södra porten till Stockholm över tid.

En fråga som ställdes var hur det ser ut med tillgång på arbetskraft.

– Det kommer absolut bli arbetskraft från andra länder, men även stor del från Sverige också. Det är ju inte bara järnvägsbygge det handlar om, utan mycket service som behövs runtomkring, konstaterade Jonas Nimfelt, medan Granström i samma andetag funderade över det faktum att Campus Nyköping hade fått nej till att starta en yrkesutbildning i järnvägskonstruktion.

Det konstaterades också att Nyköping växer. I dag finns här 56 000 invånare i kommunen och prognosen pekar på knappt 70 000 invånare när Ostlänken står klar preliminärt 2035. Nöthagen anses ha hög potential vad gäller bostadsområde med närhet till Resecentrum.

Seniorutskottets ordförande Monica Hedén Krusell konstaterade lite skämtsamt att hon hoppades att de inbjudna herrarna nu skulle få eld i baken, så även alla närvarande seniorer på mötet skulle hinna åka Ostlänken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa