Vårdchefen: "Kommer behöva gråta ut efteråt"

Pia Bejedal har satt ihop ett specialteam bestående av sju undersköterskor och en samordnare för vårdtagarna med bekräftad covid-19. "Vi kommer nog alla behöva gråta ut när det här är klart"

Undersköterskan Sujitra Teerachai med sin skyddsutrustning.

Undersköterskan Sujitra Teerachai med sin skyddsutrustning.

Foto: Jens Alvin

Nyköpings kommun2020-03-31 19:57

– Vi kan inte klä oss som rymdfarare när vi går hem till alla, men vi kan ha ett specialteam som tar hand om de som har corona, säger Pia Bejedal.

Hon är chef för en grupp spjutspetsar inom Nyköpings kommunala hemtjänst. 

– Vi har handplockat ett team som inte är rädda för smittan men som har respekt för den, och vi har förtroende för när det gäller att hantera den här skyddsutrustningen, säger Pia Bejedal.

Teamet börjar på onsdag och har som uppgift att rikta in sig på stadens coronasmittade vårdtagare, som vi berättat om tidigare.

– Vårt arbete skiljer sig från dag till dag, så den här omställningen har gått otroligt snabbt. I torsdags fattades beslutet och på onsdag börjar vi. Det här är hjältar som kliver in i vardagen hos personer, såna doers, säger Pia Bejedal.

Dagverksamhetens lokal står tom sedan coronautbrottet. Det var den första verksamheten att stänga igen i kommunen till följd av coronapandemin. Personalen behövdes för att stärka upp vården och dagverksamheten innebar dessutom en onödig smittorisk mellan vårdtagarna. Men på onsdag kommer inte lokalen stå tom längre. Hemtjänstens specialteam för coronasmittade vårdtagare börjar då med sina första insatser.

– Det friställer personal från vanliga verksamheten samtidigt som vi undviker risken att bära smittan med oss,, säger Pia Bejedal.

En sluss har installerats för att obehöriga inte ska komma in i lokalen. 

– Vi sitter isolerade kan man säga, säger Pia Bejedal.

Under måndagen beräknades sex undersköterskor för jobbet. Under tisdagen förstärktes gruppen med ytterligare två resurser. Antalet smittade kan växa snabbt och då behövs erfaren personal.

– De här människorna är ju våra sköraste, så det är ju så att om man får en influensa eller vinterkräksjuka så blir man rejält sjuk. Man kan behöva hjälp för att dricka vatten, gå på toaletten, gå till affären, säger hon.

Hon tror att det kommer behövas ännu fler till den här arbetsgruppen snart. Dessutom är det redan nu brist på vårdartiklar och hemtjänsten förbereder sig nu för att många, många fler kan sjukna in.

– Det är otroligt sorgligt och jag tror att när det här är över kommer alla behöva gråta ut för det kommer slå hårt. Vi hoppas såklart på det bästa, men förbereder på det värsta, säger Pia Bejedal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!