För många Stockholmarna är sannolikt Nyköping en stad vid havet, eftersom "Bo i Nyköpingskampanjen" spridit det budskapet i tunnelbanan för miljontals kronor varje år. Kommunen vill växa med 700 personer varje år.
Men samtidigt är Nyköpings närmsta vatten, Stadsfjärden östra Svealands mest övergödda plats och de anställda på vattenlaboratoriet skulle inte bada där (SN juni 2019).
Kommunens tjänstemän lägger snart fram ett förslag - "Utveckla Stadsfjärden" - till politikerna som visar hur det skulle kunna bli attraktivare. Det handlar om stora summor och det mesta är på idéstadiet i nuläget. Perspektivet är 20 år.
Tanken är att hamnområdet ska bli tilltalande som en småbåtshamn men även för bad. Kallbadhus har lyfts fram men för att det ska vara genomförbart är frågan om vattenkvalitet helt central.
– Vi tänker visa vad en genomförbarhetsstudie kostar, säger Hans Welff, markförvaltare Nyköpings kommun.
Han har redan hunnit med att prata med några konsulter i frågan och alla är överens om att den första frågan att ställa sig är vilket vatten kommunen ska använda sig av.
– Det finns olika lösningar men alla säger samtidigt att de skulle vara oerhört förvånade om vattenkvalitén inte skulle vara tillräckligt bra för att bada i, säger han.
De tror att bottensedimenten är den största farhågan eftersom en soptipp låg i området på 60-talet.
– Den måste elimineras eller så är man inte på de djupen, säger han.
Kommunen har inte ekonomi för att ta prover på botten för ett eventuellt kallbadhus.
Idag tas inte heller kontinuerliga vattenprover på Stadsfjärdens eftersom det inte klassificeras som ett bad och vattnet har stora problem med övergödning, som i sin tur bidrar till att det blir gott om mat för ohälsosamma bakterier.
Men vattnet skulle även kunna hämtas längre ut i skärgården eller från grundvatten i närheten, resonerar Hans Welff.
– Min första tanke var att ha en lång kulvert och ta in vatten från Örsbaken. Det vore det allra läckraste men det är en dyr historia, säger han.
Hans Welff har även funderat på grundvatten. Det finns en åder som går nära Hamnvägen inte långt från SN-huset. Det vattnet pumpar kommunen bort idag för att undvika översvämningar, men är ett potentiellt badvatten.
Om det blir ett kallbadhus i framtiden är det högst troligt att det kommer placeras nära Vattensportens hus. Då skulle det kunna utformas så att det blir en läktare till kanotisterna.