– Jag brukar gå och kolla läget innan säsongen börjar, så att allt är helt och inte ser för jävligt ut, säger Albert Ellestad.
Han är landskapsingenjör vid Nyköpings kommun och i hans arbetsuppgifter ingår just att se till kommunens badplatser. Själva driften sköts av lokala föreningar, men kommunen har ett övergripande ansvar.
Badsäsongen är mellan den första juni och sista augusti, även om det förstås går att bada annars också, om man vill. Men under de tre sommarmånaderna ska badplatserna vara i ordning och skötas om.
När SN träffar Albert Ellestad håller han just på att inspektera Hopenbadet utanför Husby-Oppunda. Bryggorna ligger fortfarande på land, och vid stranden är det fullt av vass som flutit iland.
– Jag kanske ska ringa föreningen och höra om de kan ta bort den. Fast det gör de nog ändå, det är en bra förening som sköter om det här, säger Albert Ellestad.
Just nu pågår också räddningstjänstens tillsyn av badplatserna, där det kontrolleras om det ligger några vassa eller farliga föremål på botten, berättar han. Under säsongen tar kommunen också prover för att kontrollera vattenkvaliteten, men det har inte kommit igång riktigt än.
– Det brukar man börja med i juni, säger Albert Ellestad.
Det finns 16 kommunala badplatser i Nyköping där kommunen tar vattenprover, enligt kommunens hemsida. Vid kommunen största badplats, Strandstuviken, ska dock prover tas redan nu i slutet av maj.
Även i Oxelösund håller badplatserna på att öppna.
– Värmen kom ju hastigt, så folk vill bada, säger Kent Börjesson, gatuingenjör och en av dem som ansvarar för Oxelösunds kommunala badplatser.
Jogersöbadet är redan igång – vilket betyder att toaletterna öppnats och att kommunen börjat med tillsyn och städning. Vid Stenvik öppnade man på samma sätt under fredagen. Även vid Vivesta ska toaletter ställas ut. Vattenprover börjar tas vecka 25, det vill säga midsommarveckan.
I Trosa kommun finns fyra kommunala badplatser, en av dem är Trosa havsbad där man har möjlighet att bada från både klippor, brygga, sandstrand och hopptorn. Den 14 juni drar säsongen igång och campingen öppnar upp kiosken och minigolfen.
Klämmingsbergsbadet i Gnesta kommun är en av de sex badplatser i kommunen som regelbundet följs upp vad gäller vattenkvalitet och temperatur. I år ska vandrarhemmet Strandvillan satsa extra på kiosken de driver vid Klämmingsbergsbadet, men exakt datum för öppning är ännu oklart. Strandvillan gissar att man slår upp dörrarna kort efter skolavslutningarna.
I centrala Gnesta finns Frösjöbadet, som tidigare år har haft problem med vattenkvaliteten. Än så länge har kommunen inte tagit några vattenprover, och man har inte några rekommendationer vad gäller bad där. Hur vattenkvaliteten blir i år är svårt att veta, konstaterar Jesper Berndt Dahl, Gnesta kommuns samhällsbyggnadschef.
– Prognos är svårt. Flertalet parametrar, så som värmeböljor och regnmängder, påverkar badvattenkvaliteten. Vi kommer genomföra provtagningar och genomföra de åtgärder som behövs utifrån de provsvar som vi får, skriver han i ett mejl till tidningen.
Provtagningen av Gnestas badplatser ska börja den 10 juni.
Det är fortfarande ganska kallt i vattnet, men med det fina vädret stiger så klart temperaturerna. SN rapporterar fortlöpande om badtemperaturerna på sn.se.