Byggde villa utan lön: "Mitt blod kokar"

En rad byggjobbare vittnar om att en företagare i östra Sörmland inte betalat ut lönerna. Nu begärs hans företag i konkurs av fackförbundet Syndikalisterna. Mannen förnekar ansvar.

Flera byggarbetare som bland annat byggt den här villan anklagar sin arbetsgivare för att systematiskt undanhålla lön.

Flera byggarbetare som bland annat byggt den här villan anklagar sin arbetsgivare för att systematiskt undanhålla lön.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Östra Sörmland2022-03-20 14:02

"Sådana här människor ska inte få driva bolag. De förstör ju människors liv," säger en före detta anställd.

Tidningen har talat med ett tiotal byggjobbare, både svenska och utländska medborgare, som anser sig lurade på lön eller skadestånd av företagaren. Samtliga anklagar honom för att medvetet ha fört dem bakom ljuset och för att vansköta sina byggprojekt – inklusive en snart färdigställd villa på en ort i östra Sörmland.

– Många lämnade för att de inte fick betalt. Men vi höll ut, vi litade på chefen, vi ville hjälpa honom, säger en kazakstanier i 30-årsåldern som nu via ett fackförbund kräver den tidigare arbetsgivaren på drygt två månadslöner. 

I en sluttning förvandlas ett gammalt fritidshusområde till villakvarter där barnfamiljer flyttar till sitt kanske första egna hus. Vid ett av byggena står två skåpbilar och där inne träffar tidningen företagaren tillsammans med en kvarvarande anställd.

– Det här är en väldigt bra firma, men vi har haft otur med personal som ej hållit kvaliteten och otur med två stora kunder som inte betalat sina räkningar, säger mannen, som har flera konkurser och två domar för bokföringsbrott bakom sig.

Han uppger att han är skyldig personal och leverantörer omkring 900 000 kronor, men säger sig ha kundfordringar på flera miljoner. 

Hur ser du på att de som byggt här nu får skuldsätta sig och har svårt att livnära sina barn, sedan du inte betalat lön?

– Självklart, jag ligger efter med en lön, det andra har de fått. Sedan hur de hanterar sin privatekonomi, det ska inte jag lägga mig i.

Samstämmigt berättar de tidigare anställda om de senaste byggena hos firman: Ett trapphus och en villa på orten. Två parhus och en villa i Storstockholm. Samtliga har försenats, enligt personalen, och i flera fall pågår infekterade tvister med beställarna – ibland även med husleverantören.

– Vi sätter ihop hus som lego, bitarna kommer med lyftkran. Vi gipsar, lägger golvet, bygger kök. Sen börjar min landsman remsa, slipa, spackla. Han kaklar också, berättar en annan kazakstanier i 30-årsåldern.

Han var med även i företagarens tidigare bolag, som försattes i konkurs för ett par år sedan. 

– "Snälla grabbar kan ni jobba över, vi måste klara detta, sedan får vi in pengar så vi får lön," så höll han på.

– Vi jobbade till kl 22 på natten. Lördag- söndag också, säger mannen, vars fru och tre Sverigefödda barn numera bor i Sjymkent i Kazakstan efter beslut av Migrationsverket.

undefined
Fackföreningen Syndikalisterna försöker försätta företagaren i konkurs och förhandlar i stället med en firma högre upp i entreprenörskedjan om att få ut en av byggjobbarnas löner.

Nyligen hettade det till i villan, sedan männen gått till facket. Företagaren tog nycklarna till firmabilen och körde ut dem, berättar de.

De tre männen gick till bussen.

– De andra hade inga pengar. Jag hade 300 kronor på kontot, jag lade 200 på bussen, tåget och tunnelbanan till oss tre, säger en av dem, en spansk elektriker i 60-årsåldern.

Emil Boss, förhandlare och skyddsombud på facket SAC Syndikalisterna i Stockholm, begär nu byggfirman i konkurs. 

– Vi inser att vi måste snabbt ansöka om konkurs, för om en löneskuld drar ut på tiden kan man inte ansöka om statlig lönegaranti, säger han.

– Nu upplever vi att bolaget försöker förhala förhandlingarna.

Två av arbetarna är besvikna på facket Byggnads, som de menar är för godtrogna och långsamma. Byggnads ska ha instruerat dem att återvända till villabygget trots att de blev hemskickade, eftersom företagaren möjligen inte uttryckligen avskedat dem.

– Mitt blod kokar. Lagen här är värdelös, den skyddar företagen och blåser den anställde hela tiden. Ska folk behöva ta lagen i egna händer?

Byggnads vill inte uttala sig med hänvisning till att flera ärenden pågår.

Syndikalisterna tror sig lyckas få ut en persons lön från ett företag högre upp i leverantörskedjan i stället för hans arbetsgivare.

– Det finns så otroligt många oseriösa entreprenörer, de går lätt i konkurs och försvinner men huvudentreprenörerna är inte lika lätta att fiffla med, berättar Emil Boss.

– Den här firman agerar "good guys" och tar entreprenörsansvar för en av våra medlemmars fordran och vi diskuterar detaljer. Den andra medlemmen jobbade på andra objekt.

Parallellt med kritiken säger flera arbetare att företagaren faktiskt satte relativt höga löner – ofta drygt 34 000 kronor – och i lönenivå inte diskriminerat mellan utländsk och svensk arbetskraft.

Tillbaka i villabygget är solen på väg ned över talltopparna. Företagaren berättar att värmepumpen just blivit stulen, vilket leder till förseningar. 

Det finns misstankar om att du sätter ett företag i konkurs och startar ett nytt och kommer undan skulder?

– Nej då, vi har en rekonstruktör, men det kostar pengar att genomföra. Pengarna sitter fast hos kunderna.

Som mest har företagaren haft uppåt 60 anställda, plus flera tiotal hos underentreprenörer, berättar han. 

2020 arbetade de i ett av Stockholms största byggprojekt. En amerikansk snickare som var med säger att hans ekonomi är förstörd efter en lönetvist med företagaren.

– Det måste bli bättre koll. 

– Man gnisslar tänderna på nätterna bara för att man har mardrömmar om det här. Till slut sprack kindtanden rakt ned till roten, säger en annan byggjobbare om företagaren. 

En sak är företagaren och facket överens om – att den svenska byggsektorn i dag är genomsyrad av brottslighet.

– Byggbranschen är kriminell rakt igenom, säger företagaren.

– Vi har aldrig stött på ett bolag med personal från utanför EU som följer lagar och regler, säger SAC:s Emil Boss.

De tre kazakstanska arbetarna hade minimala marginaler redan innan lönen slutade komma.

Hur överlever ni?

– På något vis. Grannarna hjälper oss. Hustrun jobbar lite, bakar och går till Röda korset, de ger mat på tisdagar, säger en av dem, som bor i södra Stockholm med tre små barn.

– Jag har lånat av grannar, lovar dem varje vecka att betala tillbaka. Men lönen kommer ju inte. Så jag har själv blivit bedragare nu, säger en.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Miljonskuld till fogden

Byggföretagaren har ett skuldsaldo på omkring 1,1 miljoner kronor till Kronofogden, meddelar myndigheten.

Det är 37 statliga skulder och 4 till inkassobolag och privatpersoner.

Den äldsta skulden är från 2013.

2019 utmätte Kronofogden knappt 20 000 kronor av företagarens lön, men det är allt myndigheten fått ut.

"Vi kommer nu eller har påbörjat en utmätning och tittar på tillgångar. Finns det värdepapper, fordon eller dylikt vi kan utmäta," säger Kronofogden till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!