Allt fler äldre i kommunerna: "Vilka ska försörja oss?"

Kommunerna står inför en enorm demografisk förändring då antalet 80-plussare väntas öka explosionsartat på bara några år. Förklaringen: "köttberget" fyller jämnt.

"Det är för jäkla tråkigt att bli gammal. Man känner ju inte en käft på byn längre", säger Christina Gustafsson.

"Det är för jäkla tråkigt att bli gammal. Man känner ju inte en käft på byn längre", säger Christina Gustafsson.

Foto: Henrik Norling

Östra Sörmland2022-01-02 06:45

– Livet är lite som en toarulle, det går snabbare och snabbare ju mindre det är kvar, säger Gnestabon Lars Garen.

Han närmar sig 90 år, och får snart sällskap av rätt många fler i åldersgruppen "80+" i kommunens befolkningsstatistik. Den äldsta kategorin invånare väntas växa med hela 37 procent fram till 2024. Utvecklingen i Trosa är snarlik: antalet 80-plussare blir 33 procent fler på bara några år, enligt kommunens prognos.

Anledningen till den dramatiska demografiska utvecklingen är att de stora 40-talistkullarna nu tar steget upp i 80-årsåldern. Generationen har fått befolkningspyramiden att mer likna ett timglas, och nu är det midjan som ska försörja en allt friskare skara äldre. Utvecklingen har debatterats länge, och 40-talisterna har bland annat kallats "köttberget" av den tidigare socialdemokratiske finansministern Pär Nuder.

– Det har han fått äta upp, konstaterar Bengt Landin.

Han bor på landet utanför Gnesta och har precis fyllt 80 år. Just nu planerar han för en flytt in till tätorten tillsammans med sin fru, för att göra livet lite enklare. Hemtjänsten kan ju inte springa runt i skogen när det är dags för det, tycker Bengt.

Framtiden oroar.

– Det är så många unga som är utbrända redan i 30-årsåldern. Det är lite skrämmande. Vilka ska försörja oss, undrar Bengt Landin.

Vännen Christina Gustafsson håller med. Hon har nyligen ramlat hemma i köket och brutit lårbenshalsen, men har repat sig ganska snabbt, trots att hon närmar sig 90 år.

– De är ju goa och rara på lasarettet, men de drar ner på allt. Jag fick ingen sjukgymnastik alls, till exempel. Och för att få plats på ett äldreboende i dag ska du i princip vara halvdöd, säger Christina Gustafsson.

– Det blir ett slags felaktigt sparande när man drar ner på allt, tycker jag. Att jobba förebyggande är alltid billigare i längden, säger Lars Garen.

Gnesta kommun byggde ett nytt äldreboende, Strandhagen, för bara några år sedan. Men när budgeten för 2022 skulle klubbas fanns ett tiotal nya äldreboendeplatser på gamla Frustunagården med bland satsningarna. Även i Trosa rustas det för den växande gruppen 80-plussare. Socialkontoret håller på att flytta från sitt kontor för att göra plats för fler äldreboendeplatser.

Antalet invånare över 80 år väntas öka kraftigt också i Nyköping (18 procent) och Oxelösund (16 procent) kommande år, även om utvecklingen inte är lika dramatisk som hos grannarna i norr. Utvecklingen i Nyköping ligger precis i linje med riksgenomsnittet, där antalet 80-plussare ökar med drygt 18 procent fram till 2024 enligt Statistiska centralbyråns beräkningar.

Någon direkt förklaring till varför just Trosa och Gnesta sticker ut i statistiken är svår att hitta. Enligt de rapporter som SCB har tagit fram på temat tenderar befolkningen generellt att vara yngre i större städer, och äldre på landsbygden. Men både Gnesta och Trosa ingår i kommungruppen "större städer och kommuner nära större stad". Kanske är det helt enkelt slumpen som avgjort var människor valt att bosätta sig.

Oaktat de bakomliggande orsakerna kvarstår faktumet att kommunerna kommer att få hundratals fler 80-plussare att förhålla sig till på bara några år.

– Behoven kommer ju bara att öka. Vad händer om tio år när 40-talisterna fyller 90? Då jäklar smäller det till, konstaterar Lars Garen.

Efterkrigsbarnen

Fyrtiotalistgenerationen har varit föremål för debatt länge, och har bland annat kallats "köttberget". På 80-talet kallade journalisten Maria Hörnfeldt generationen för "jätteproppen Orvar" i en tv-debatt om att fyrtiotalisterna hindrade sextiotalisterna från att ta sig in på arbetsmarknaden.

Den vanligaste förklaringen till att så många barn föddes på 40-talet är att andra världskriget och de ransoneringar det fört med sig tog slut då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!