Dyraste och billigaste julborden: Från vilt till växter

Julen närmar sig och julborden är igång. Här listar SN de dyraste och billigaste julbordsbufféerna.

I guiden ingår julbord från: Södertuna slott, Öster malma, Stenbro salonger där Fredrik Ballago är ägare, Blommenhof hotell, Nyköpingshus med köksmästaren Henrik Boberg och ägaren Per Karlsten, Bergs gård, Voyage, Grytsbergs säteri där Lucas Andersson är kock, Stjärnholm där Marie Ellwyn, Lisa Söderberg, Jenny Alm och Mike Lue jobbar, restaurang Sailor med restaurangchefen Kicki Orha, Vår lokal som drivs av Daniel Israelsson Casta och Nya källan med sin köksmästare Stefan Södergren.

I guiden ingår julbord från: Södertuna slott, Öster malma, Stenbro salonger där Fredrik Ballago är ägare, Blommenhof hotell, Nyköpingshus med köksmästaren Henrik Boberg och ägaren Per Karlsten, Bergs gård, Voyage, Grytsbergs säteri där Lucas Andersson är kock, Stjärnholm där Marie Ellwyn, Lisa Söderberg, Jenny Alm och Mike Lue jobbar, restaurang Sailor med restaurangchefen Kicki Orha, Vår lokal som drivs av Daniel Israelsson Casta och Nya källan med sin köksmästare Stefan Södergren.

Foto: Zeinab Younes, Oskar Steen, lindring.se och SN

Östra Sörmland2022-12-03 07:45
undefined
På Södertuna slott serveras ett klassiskt julbord med allt från julskinka och köttbullar till vegetariska alternativ som svill (sill på svamp) och inlagd zucchini, berättar kökschefen Måns Lundkvist.

Södertuna slott, Gnesta

Vad är väl ett julbord på slottet, om inte SN-guidens dyraste? På fredagar och lördagar kostar buffén 895 kronor. Men på torsdagar är det 200 kronor billigare. Och på julafton är priset 1 145 kronor. För barn kostar det 35 kronor per år fyllda upp till tolv år.

– Det är en speciell atmosfär i slottet. Det kulturhistoriska arvet har också sitt värde och är en del av middagsupplevelsen, säger kökschefen Måns Lundkvist.

Han berättar att de har ett traditionellt julbord med lokala producenter. Och vegetariska alternativ, såsom svill – likt sill men gjord på svamp.

undefined
På Öster malma i Nyköping serveras traditionellt julbord.

Öster malma, Nyköping

På Öster malma nalkas ett julbord med vilda smaker. På hemsidan listas bland annat rökt dovhjort, gravad älg och hemkokt vildsvinsskinka. Buffén innehåller även vegetariska alternativ och avslutet blir ett godisbord.

En vuxen får betala 795 kronor och barn mellan tre och tolv år äter för 393 kronor.

undefined
Så här såg det ut förra året när köksmästaren Fredrik Ballagó förberedde inför julbordet på Stenbro salonger.

Stenbro salonger, Nyköping

I salongerna från 1500-talet dukas det upp julbord för 775 kronor. För barn mellan tre och sex år kostar det 275 kronor och för barn upp till tolv år 100 kronor mer.

– Lite dyrt, lite lyxigt. Det är vårt signum. På julafton tar vi 975 kronor och vi har ändå fullbokat, säger ägaren Fredrik Ballago.

Han beskriver det som ett klassiskt julbord med modern touch, där det ingår mycket vegetariskt.

undefined
Det är full fart i Blommenhof hotells kök när det vankas julbord. Här med kockarna Emma Andersson, My Björklund, Andreas Forsberg, Rebecca Lindqvist och Jimmy Pettersson.

Blommenhof hotell, Nyköping

Priset på julbord hos Blommenhof varierar mellan 425 kronor och 699 kronor, beroende på dag och tid.

– Det är tillgång och efterfrågan som styr, säger Marie Alexandersson som är en av ägarna.

Julbordet har mycket hemlagat. Vegetariska alternativ finns, men det är inget som de riktar in sig på.

undefined
Nyköpingshus köksmästare Henrik Boberg och ägaren Per Karlsten. "Vårt julbord är gjort med kärlek", säger Per Karlsten (som även titulerar sig som krögare och slottsherre).

Nyköpingshus, Nyköping

På Nyköpingshus serveras ett klassiskt julbord för 695 kronor.

– Generellt är julborden dyrare i år. Råvaror kostar mer. Men vi ska inte snåla på kvalitén, säger ägaren Per Karlsten.

Han berättar att de har förberett, bland annat genom att rulla köttbullar, under en längre tid.

undefined
Monika Brantberg som är driftansvarig på Bergs gård i Trosa berättar att de har julpyntat och piffat för fullt inför julbordet. Då de är nötköttsproducenter används eget kött i rätterna.

Bergs gård, Trosa

För vuxna kostar julbordet 695 kronor och för barn är kostnaden 35 kronor per fyllda år.

– Vi serverar mat från gårdens kök med råvaror från sörmländska kollegor, säger Monika Brantberg som är driftansvarig.

De fokuserar på lokalt och hemlagat. Exempelvis är det kallskurna av deras eget nötkött.

undefined
Dessertbord på restaurang Voyage, Scandic stora hotellet.

Voyage, Nyköping

Priset för att ta del av julbordsbuffén på fredagar och lördagar är 695 kronor. Tisdagar till torsdagar kostar det 650 kronor.

– Vi har ett klassiskt julbord med gröna inslag. Det finns att äta för alla, säger vd Laura Mellander.

Hon berättar att det även finns ett gott dessertbord.

undefined
Lucas Andersson är kock på Grytsbergs säteri. Förberedelserna är i full gång. Här gör han i ordning brysselkålen som ska smörstekas.

Grytsbergs säteri, Stjärnhov

För 675 kronor får gäster äta julbord på Grytsbergs säteri. Priset för barn mellan två och tolv år är 25 kronor per fyllt år. Julbordet är traditionsenligt med lokala varor.

– Men vi har inte prinskorv, vi har prinsesskorv, säger vd Erik Olofsson.

Namnet har sin historia i att han fick en dotter (en prinsessa, inte en prins) och att hans familj äger Vrena vilt, där korven kommer ifrån.

undefined
Det är ett roligt och intensivt arbete med julbord, berättar Marie Ellwyn som är driftchef på Stjärnholm. Här med kockarna Lisa Söderberg och Jenny Alm, samt köksmästaren Mike Lue.

Stjärnholm, Oxelösund

Julbord på Stjärnholm är en tradition sedan början på 1990-talet berättar driftchefen Marie Ellwyn. För barn upp till tolv år är det gratis medan vuxenpriset är 585 kronor.

Buffén är klassisk och innehåller bland annat grisfötter.

– Många är nyfikna på grisfötter och uppskattar det. Det är roligt, säger Marie Ellwyn.

undefined
Kicki Orha på restaurang Sailor tycker att det är roligt att ha julbordsbuffé igen. "Under pandemin trodde man inte att det skulle komma tillbaka", säger hon.

Restaurang Sailor, Oxelösund

Restaurang Sailor erbjuder ett julbord för 495 kronor. För barn från fem till tolv år kostar det 150 kronor.

– Trots ökade matpriser kan det inte kosta hur mycket som helst, säger restaurangchefen Kicki Orha.

Hon berättar att det kommer finnas mycket fisk och skaldjur. Men också kött och grönt.

undefined
Daniel Israelsson Casta driver restaurang Vår lokal i Gnesta. På bilden är han tillsammans med dottern Franka.

Vår lokal, Gnesta

Priset på buffén är 495 kronor. För barn under 13 år kostar det 250 kronor.

– Det kommer bli ett traditionellt julbord på Vår lokals vis. Här slaktar vi inga grisar, vår mat är helt växtbaserad, säger kocken Daniel Israelsson Casta.

Han säger sig vara en julbordsfanatiker och julmat är det han tycker är roligast att tillaga.

undefined
Stefan Södergren är köksmästare på Nya källan. I tre år har han varit med och haft julbord på restaurangen.

Nya källan, Oxelösund

Nya källan serverar ett klassiskt julbord för 395 kronor. Det är gratis för barn upp till fyra års ålder. För äldre upp till tolv år kostar det 150 kronor.

Köksmästaren Stefan Södergren tycker att det är roligt med julbord.

– Men man är trött på julmat till julafton, säger han.

Listan avgränsar sig till julbord där alla rätter serveras i buffé. Placeringen i listan utgår från lördagspriser.

Ett klassiskt julbord

Ett svenskt klassiskt och traditionellt julbord innehåller bland annat:

Fiskrätter som: lutfisk, sillar och gravad lax.

En köttdel bestående av exempelvis: julskinka, kalvsylta, revbensspjäll, kalkonpastrami, köttbullar, kallskuret, prinskorv och andra korvar.

Och även mycket annat som: kålsallader, rödbetor, potatis, ägghalvor, pastejer, risgrynsgröt och bröd.

Källa: popularhistoria.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!