Det här året har det högsta antalet fall av kikhosta i Sörmland på tio år. Hittills har 37 fall av kikhosta rapporterats i Region Sörmland. Ökningen syns i hela landet.
– Det är mycket kikhosta i samhället i år. Majoriteten provtas inte, så det blir att vi fångar toppen på isberget, säger Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Region Sörmland.
Kikhosta ger kraftig och långvarig hosta. De allra flesta får en förkylning eller enklare hosta, säger smittskyddsläkaren.
– De som kan bli riktigt svårt sjuka är spädbarnen. Det är viktigt att man skyddar de små. De ska inte träffa personer som är förkylda.
När ska man söka vård?
– Sammantaget kan man säga att man bör söka vård om man har ett spädbarn eller är gravid med misstanke om kikhosta eller om någon familjemedlem till dessa riskgrupper tror sig ha kikhosta.
Om barnet är yngre än sex månader och har hosta med kikningar ska man söka vård på en akutmottagning.
Sjukdomen smittar via hostningar och nysningar.
– Den är mycket smittsam och det är stor risk att man sprider smitta inom familjen.
De flesta behöver ingen behandling mot kikhosta, säger Malin Enarsson, men tidig behandling med antibiotika kan lindra symtomen hos spädbarn. Behandling kan också användas för att minska smittsamhet. Av de 37 fallen i Sörmland har det inte rapporterats några dödsfall och det har varit få barn som är yngre än ett år, meddelar smittskyddsläkaren.
Att antalet fall ökat så kraftigt i år kan förklaras med coronapandemins följder, säger smittskyddsläkaren:
– När vi inte umgicks så nära varandra hade bakterien svårt för att sprida sig och då blev antalet fall färre under den perioden. Men det har också inneburit att vårt skydd mot kikhosta har blivit sämre och det har blivit fler mottagliga individer, så när infektionen kommit tillbaka är det fler som kunnat bli sjuka.
Finns det någon annan förklaring till att det är en så stor ökning av antalet fall?
– Det förekommer en naturlig variation. Vissa år är det mer, vissa år är det mindre. Så är det med många infektioner.
Majoriteten av barn under tre månader som insjuknar behöver sjukhusvård, enligt Folkhälsomyndigheten.
Det är inte förrän vid tre månaders ålder, förutom i undantagsfall, som barn kan vaccineras mot kikhosta enligt barnvaccinationsprogrammet. Sedan ett par år tillbaka finns en vaccinationsrekommendation för gravida personer, från vecka 16, för att ge barnet antikroppar via moderkakan.