Experten: Riskfritt drickande finns inte

Alkohol ökar riskerna för en lång rad sjukdomar. Men att på individnivå förutsäga vem som kommer att bli sjuk är svårt.

Hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och ökad infektionskänslighet. Alkohol ökar risken för många sjukdomar, säger Sara Wallhed Finn vid Karolinska institutet.

Hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och ökad infektionskänslighet. Alkohol ökar risken för många sjukdomar, säger Sara Wallhed Finn vid Karolinska institutet.

Foto: Karolinska mfl

Östra Sörmland2024-03-01 09:05

Enligt Socialstyrelsen går gränsen för riskbruk av alkohol vid tio standardglas i veckan och fyra glas vid ett och samma tillfälle. Men vad händer egentligen när vi dricker, och vari består farorna?

De akuta riskerna, vid fyra glas eller mer vid samma tillfälle, handlar främst om att berusningen kan leda till olyckor, enligt Sara Wallhed Finn, forskare vid institutionen för global folkhälsa vid Karolinska institutet.

– Vi vet att kognition, omdöme, impulskontroll och motorik påverkas när vi dricker mycket vid vissa tillfällen. Så dricker man mer än fyra glas vid ett och samma tillfälle så ökar det risken för akuta olyckor, att man trillar och slår sig. Det är också en högre risk för våld, säger hon.

På längre sikt däremot ökar riskerna för sjukdom. 

– När det gäller veckokonsumtionen och mer än tio glas, då är det mer hälsoeffekterna det handlar om. Många tänker på beroendeutveckling och på levern, när de tänker på alkohol. Men det är långt fler sjukdomar som är associerade med alkohol, säger Sara Wallhed Finn.

Hon nämner hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, ökad infektionskänslighet och att psykiatriska tillstånd kan utlösas eller förvärras av alkohol.

Vid små mängder är det framför allt den ökade cancerrisken, som forskningen pekar ut som en fara.

– Det är det som egentligen har föranlett de förändrade riktlinjerna, och där ser man att risken för cancer ökar för varje glas man dricker.

Någon helt riskfri nivå anses inte finnas, enligt forskaren. Däremot är riskerna små för den som håller sig under tio glas i veckan.

– Så vi ska inte heller överdriva farligheten. Men det är inte så att det är riskfritt, eller hälsofrämjande, säger Sara Wallhed Finn.

Vid högre konsumtion ökar däremot riskerna, och då inte bara för cancer utan även för de andra sjukdomar som förknippas med alkohol.

Samtidigt framhåller hon att riskerna som Socialstyrelsens riktlinjer baseras på gäller på befolkningsnivå. På individnivå kan det se annorlunda ut.

– Det är så olika hur våra kroppar är konstituerade. En del utvecklar skador tidigare än andra, och det finns de som kan dricka mycket genom livet utan att få problem.

Det är något som även Mia Ericson, professor i beroendemedicin vid Sahlgrenska akademin, framhåller.

– Forskningen tittar ju på gruppnivå, medan på individnivå så är det vissa som är väldigt känsliga och andra kan dricka ganska mycket utan att se de här skadekonsekvenserna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!