Matpriskollen har sedan 2021 räknat på hur midsommarvarornas priser varierar från sommar till sommar.
2022 hade priserna ökat med nästan nio procent jämfört med sommaren innan. Förra året var midsommarkassen ytterligare tio procent dyrare.
Nu har den dramatiska ökningen stannat av. När 800 artiklar jämfördes hade den sammanlagda kostnaden bara ökat med 0,4 procent, jämfört med förra sommaren.
De största ljuspunkterna är mejerivarorna som stadigt har gått ner i pris under året, och kycklingen, som blivit nästan 7 procent billigare.
Men det finns varor som gått åt andra hållet: Midsommarkaffet blir 3 procent dyrare än förra sommaren, och priset på sillburkarna har gått upp med 5 procent.
Midsommarbordets ryggrad – färskpotatisen – är svårare att sia kring. Det menar Matpriskollens grundare Ulf Mazur.
– Priset på färskpotatis kan skilja sig väldigt mycket från butik till butik, och från dag till dag. Så det kan vara bra att kolla upp innan man handlar. Men generellt är färskpotatisen dyrare i år, säger han.
Att färskpotatisen är dyrare beror på den otroligt varma försommaren. Potatisen behövde skördas tidigare än vanligt. Det finns därför mindre potatis kvar, eftersom de redan sålts i butikerna i flera månader. Matpriskollen uppskattar att ett kilo färskpotatis kostar tio kronor mer än förra året.
Att sälja färskpotatis för en krona per kilo har blivit ett återkommande lockbete som butikerna försöker snärja kunderna med, men det blir inte lika vanligt i år.
– Butikernas inköpspriser är mycket högre i år, så kunderna ska nog inte vänta sig sådana erbjudanden i alla butiker under veckan, säger han.
I Nyköping märks det att prisstegringen avstannat. De kunder SN pratar med har fått med sig allt de behöver – och lite till.
– Vi konstaterade just att vi fick ganska mycket för pengarna, och att det var ganska många varor som det var extrapris på, säger Elisabeth Lundstöm och Ingrid Falk, som kunde baxa hem varsin välfylld kasse inför helgens firande.
Ann-Cathrine Broberg handlar också:
– Det har ju blivit dyrare under en längre tid, så det märks tycker jag. Det blir extra mycket av det vanliga – sill, potatis och lite gott att dricka.
Även Oskar Lindström är nöjd, trots att en vara saknades i utbudet.
– Det finns lite pengar över, så är det ju. Jag tänkte faktiskt unna mig lite surströmming, men det fanns inte. Vi får väl prova lite nytt, konstaterar han.