Tidningen Fokus har gjort sin årliga rangordning av hur bra Sveriges 290 kommuner är att leva i. Mätningen listar bland annat tillgång på jobb, affärer, kollektivtrafik och skolor, säkerhet och kommunekonomi.
Mätningen har gjorts av Infostat, som bland annat räknat på hur många kvadratmeter villa man får för en genomsnittlig lärarlön. Analysen räknar också med att exempelvis de närmaste skolorna – men också de närmaste skjutningarna – kan ligga på andra sidan kommungränsen.
Så här ser det ut i östra Sörmland:
1. Nyköping: plats 126 av 290. Förra året: plats 162.
2. Oxelösund: plats 173. Förra året: plats 219.
3. Trosa: plats 261. Förra året: plats 260.
4. Gnesta: plats 282. Förra året: plats 287.
Nyköpings kommun toppar i Sörmland medan Gnesta hamnar nära botten i hela landet. Faktum är att tre sörmländska kommuner hamnar bland de tio "sämsta" i hela landet. Utöver Gnesta på plats 282 så ligger Flen på plats 285 och Vingåker på 286.
SN gav sig ut i tidningens utgivningsområde för att prata med människor om listan, och om hur de trivs där de bor.
Paret Josef Hjalmarsson och Kariin Ekstrand har vuxit upp i Nyköping och har bott där mer eller mindre hela livet.
Hur reagerar ni på att Nyköping rangordnas som Sörmlands bästa kommun?
– Det är väl kul, vi trivs ju bra, säger Josef Hjalmarsson.
– Det är trevligast på sommaren, säger Kariin Ekstrand.
De tycker att hamnen är väldigt mysig den här tiden på året. Men själva centrum i Nyköping anser de skulle kunna vara lite bättre.
– Det känns som att det blir glesare och glesare med affärer och uteliv. Men det blir ju dock såklart att de flyttar ut till Påljungshage och sånt och blir större på det sättet, men om man ser på det inre stadslivet så känns det lite dödare, framför allt på vinterhalvåret, säger Josef Hjalmarsson.
Att bo i Oxelösund passar Ulla Gustavsson bra.
– Det är alldeles utmärkt. Jag är ju pensionär, jag har allting här och nära. Nyköping är nära också. Det är lugnt och bra och man känner sig lite avlägsen från detta skjutande och våld från andra städer. Det kan vara här också, det ska gudarna veta, man ska inte vara för trygg. Men det känns tryggt och bra.
Finns det några nackdelar med att bo i Oxelösund?
– Det är ju en håla, säger hon och skrattar.
Vill du utveckla?
– Det finns ju inte mycket sådär för andra generationer skulle jag säga, men man kan ju lätt ta sig härifrån, säger hon och syftar på de förbindelser som finns till Nyköping och Stockholm.
Trosabon Kerstin Ekdahl är väldigt positivt inställd till sitt boende.
Hur är det att bo i Trosa?
– Det är jättemysigt, säger hon.
Hon har bott i kommunen en väldigt lång tid.
– Jag skulle inte vilja bo någon annanstans.
Finns det något som du kan komma på som skulle kunna vara lite mindre bra med Trosa?
– Nej, säger hon, men medger att hon brukar vara väldigt optimistisk.
Gnestabon Hanna Noorberg trivs i Gnesta och tycker att staden passar utmärkt för barnfamiljer. Samtidigt kan hon se vissa anledningar till att kommunen hamnat så lågt.
– Jag vet ju att skolan och så har kommit väldigt lågt och där är jag kanske inte helt förvånad. Samtidigt är det ju tråkigt, jag tror inte att det riktigt speglar folks upplevelse av att bo här, säger hon.
Så här ser det ut i hela Sörmland: Nyköping, plats 126, Eskilstuna 127, Katrineholm 147, Strängnäs 158, Oxelösund 173, Trosa 261, Gnesta 282, Flen 285 och Vingåker 286. Bäst i hela landet är enligt undersökningen Umeå kommun, sämst Tanum.