Förra året fick Gnesta en rejäl bottenplacering när kommunen rankades på plats 231 av samtliga 290 kommuner i landet. Ännu värre var det för hemtjänsten i Trosa som låg på plats 258. Men båda kommunerna har gjort ett rejält uppsving och finns nu med bland de 100 bästa kommunerna i Sverige.
Gnesta kan till och med titulera sin hemtjänst bäst i Södermanland, 17 placeringar före tvåan Trosa och 22 framför Nyköping.
– Vi är stolta och glada över placeringen och ser fram emot att utvecklas ytterligare, , säger Johanna Bengtsson, enhetschef för Gnesta hemtjänst.
Receptet på framgång delar Gnesta med Trosa. Båda kommunerna har förbättrat informationen om hemtjänsten.
– Som utförare har vi försökt tydliggöra hur hemtjänsttagarna ska göra för att nå oss om de behöver. Vi har också kompetensutvecklat våra medarbetare så de ska känna sig tryggare i mötet med individerna de möter, säger Johanna Bengtsson.
Vad finns det ni kan förbättra för att klättra ännu mer till nästa års ranking?
– Ännu mer information och utveckling av våra insatser så förväntan på oss överensstämmer med det vi ska och kan utföra.
Vad det gäller utmaningar inom yrket påpekar Johanna Bengtsson att den största är kommande volymökningar, vilket beror på att fler äldre kommer att vara i behov av hemtjänst de kommande åren.
Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef, säger att Trosa kommun inte alls var nöjda med fjolårets bottenplacering och aktivt jobbat med de kriterier som gäller för att nå en högre placering.
– Vi är glada och stolta över hela hemtjänstverksamheten eftersom det har varit tufft för personalen med stor volymökning. De har gjort ett fantastiskt jobb. Men vi är inte nöjda med det här utan vill förstås fortsätta klättra på rakningen.
Trosa har frågat vad brukarna vill ha för information, delat upp verksamheten i ytterligare ett område för ett närmare ledarskap och infört en fast omsorgskontakt.
– Dessutom har vi tittat på bemötandefrågor, som att personalen alltid ska ta av sig jackan så att de inte ger ett stressat intryck.
Trosa jobbar också med välfärdsteknikfrågor och möjligheten att införa läkemedelsautomater.
– Vi jobbar för att de personer vi jobbar med ska känna sig mer involverade.
Sämst resultat i Södermanland fick hemtjänsten i Oxelösund, trots att de klättrar 15 placeringar ligger de på plats 270 i landet.