Av antalet uttagna vabbdagar per 1 000 invånare så ligger Gnesta på 1 113 dagar, Trosa på 1 054, Oxelösund på 834 och Nyköping på 807 dagar. Den största arbetsgivaren i Gnesta är kommunen med cirka 850 medarbetare.
När kommunalrådet Linda Lundin (S) får frågan om varför hon tror att Gnestaborna vabbar mest i Sörmland ger hon ingen tydlig förklaring.
– Jag har faktiskt inget bra svar på vad det skulle kunna bero på.
Tror du att en anledning kan vara att Gnesta, jämfört med andra kommuner, har fler jobb som kräver närvaro? Till skillnad från kontorsjobb som man kan utföra var som helst och att föräldrar då kan välja att vobba? " (Vobb: Att jobba hemma samtidigt som man tar hand om sjuka barn, red anm.)
– Ja, det går ju att kombinera på ett helt annat sätt om man har möjlighet till distansarbete. Det kan absolut vara en faktor, säger hon och lägger till att Gnesta förutom många som arbetar inom vård och skola också har många egenföretagare som har svårare att vobba.
En av de större arbetsgivarna i Gnesta kommun är företaget Rekal. VD:n Mikael Sälg upplever inte att hans personal vabbar ovanligt mycket och har heller inget svar på frågan om varför man vabbar mer i Gnesta än i andra sörmländska orter.
Att Gnestabor i högre utsträckning än andra kommuner skulle erbjuda jobb som kräver fysisk närvaro ser han absolut som en möjlighet.
– Så skulle det mycket väl kunna vara, säger han och utvecklar resonemanget med att Gnesta ju är en pendlarort, att det finns många arbetsgivare med få anställda och många hantverkarföretag, och att dessa jobb kan vara svåra att utföra på distans.
En rundringning till några stora arbetsgivare i Gnesta visar att chefer inte upplever att personalen vabbar i någon högre utsträckning än vad som kan anses normalt.
Kommunen kommer inte att följa upp varför det vabbas mest i Gnesta då det inte finns vedertagna nyckeltal för att följa upp det med.
Linda Lundin hänvisar i stället till det arbete som görs för att främja hälsa hos barn och unga.
– Vi arbetar varenda dag med elevers psykiska och fysiska hälsa. Vi vill att barnen ska röra på sig mer och det är också en grund för att minska förkylningar. Sedan arbetar vi med att öka det förebyggande arbetet, det kan ju också vara så att om ett barn inte trivs i skolan eller har svårigheter hemma då kan det också göra så att man får ont i magen och stannar hemma för det.