Telefonihaveri – Gnesta, Trosa och Oxelösund drabbade

Flera kommuner hade problem med telefonin under torsdagsförmiddagen. Problemet pågick under drygt en timme och var strax efter 10-tiden löst.

Hanna Wekell och Anna Sendel Steen var på plats i kommunhuset när telefonerna började ringa igen efter Tele2:s driftstörningar under torsdagsförmiddagen.

Hanna Wekell och Anna Sendel Steen var på plats i kommunhuset när telefonerna började ringa igen efter Tele2:s driftstörningar under torsdagsförmiddagen.

Foto: Isak Dahl

Östra Sörmland2023-03-02 10:04

Strax efter klockan nio på torsdagsmorgonen slutade Gnesta kommuns telefoni att fungera, en timme senare kom den tillbaka. Vad som orsakade felet är fortfarande oklart.

– Vi vet inte vad som har hänt men vi har kontaktat Tele2 som är vår operatör, säger Kristina Karlsson som är enhetschef för Gnesta kommuns servicecenter.

Tele2:s problem var omfattande och drabbade bland annat landets domstolar, skriver TT.

Nyköpings kommun klarade sig från problemen. De använder en annan operatör. 

– Vi har inga problem, inga driftstörningar, säger Annika Hedberg som är pressansvarig vid Nyköpings kommun.

I Oxelösund kunde kommuninvånarna inte nå kommunen mellan 9 och 10.

– Tele2 har stora störningar med telefonin och för oss innebär det att all telefoni ligger nere just nu. Det ser ut som att det går att skicka SMS, meddelade Annelie Ljungwald som är kommunikations- och servicechef vid Oxelösunds kommun vid 10-tiden på torsdagsförmiddagen.

Kommuninvånarna uppmanades att kontakta kommunen via mejl i stället, men det bedömdes att det inte var så många privatpersoner som hunnit ringa förgäves. Strax därefter kom positiva besked från Oxelösund, precis som från de övriga kommunerna.

– Nu fungerar telefonin igen. Telefonin låg nere i cirka en timme, mellan klockan 9 och 10. Det påverkar våra larm inom hemtjänsten då de går på telefonnätet. Nu ringer vi runt till alla som har ett trygghetslarm och säkerställer att ingen har larmat under tiden telenätet legat nere. Får vi inte kontakt åker vi ut till hemtjänsttagaren, säger Annelie Ljungwald.

undefined
Det var problem med telefonin i flera kommuner under torsdagsförmiddagen.

När tidningen besöker Trosas kommunhus, klockan 10.15, har kontaktcentrets telefonväxel precis börjat ringa igen. 

– Det står mycket folk i kö, men jag kan ännu inte komma in i systemet, säger Anna Sendel Steen, på Trosas kontaktcenter. 

Hanna Wekell, kommunikatör vid Trosa kommun, konstaterar Tele2:s driftstörningar påverkat väldigt många aktörer. 

– Det var kanske mellan 45 minuter och en timme som det inte gick att ringa in till kommunen, säger hon. 

Även kommunens interna kommunikation låg nere under samma period.

– Om det orsakade några problem är ännu för tidigt att säga, men det blev ett ganska kort driftstopp trots allt, säger Hanna Wekell.  

undefined
Vid Trosas kommunhus slutade telefonerna att ringa under torsdagsförmiddagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!