Sedan några år är försäljningen av fyrverkerier hårt reglerad. Smällare samt riktade fyrverkerier kräver särskilda tillstånd och det är 18-årsgräns för att köpa fyrverkerier. Det ställs höga säkerhetskrav på återförsäljarna och i SN:s bevakningsområde finns endast sex licenserade återförsäljare – men många privatpersoner kringgår reglerna.
– Många beställer från utlandet på nätet, det är ett ökande problem som tullen har uppmärksammat. Föräldrar uppmanas att ha koll på sina barn då många minderåriga beställer hem laddningar, säger Thomas Bredberg, brandinspektör på Sörmlandskustens räddningstjänst.
Var och när får man då skjuta fyrverkerier?
I Gnesta kommun får man inte använda fyrverkerier alls utan tillstånd från polisen, med undantag för nyårsafton från klockan 17.00 till klockan 03.00 på nyårsdagen.
I Oxelösunds kommun krävs tillstånd för fyrverkerier på områden med detaljplan, med undantag för nyårsafton klockan 12.00 till 02.00 nyårsdagen.
I Trosa kommun får fyrverkerier inte användas utan tillstånd från polisen i kommunens samtliga tätorter, med undantag för nyårsafton, från klockan 18.00 till klockan 01.00 påföljande dag.
I alla tre ovannämna kommuner gäller samma undantag även för påskafton och valborgsmässoafton.
I Nyköpings kommun är det totalt förbud att avfyra fyrverkerier i vissa områden. Det gäller bland annat runt lasarettet och centralstationen i Nyköping, de mest centrala delarna av staden samt runt Skavsta flygplats. I andra centrala delar av Nyköping krävs tillstånd från polisen. Här kan du läsa mer om vad som gäller fyrverkerier i Nyköpings kommun.
För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar krävs det alltid tillstånd från polisen, oavsett var i landet du befinner dig.
– Det kan vara svårt för privatpersoner att veta exakt vad som gäller, är man osäker är det bäst att kontakta kommunen och polisen och fråga, säger brandinspektör Thomas Bredberg.
Ett alternativ till fyrverkerier som blivit populärt de senaste åren är rislyktor, men de kan göra större skada än man tror.
– Det kanske låter långsökt men det finns en risk att lyktorna flyger in i motorerna på flygplan. Därför får de inte skickas upp inom en mils radie från en flygplats. Men lyktorna kan färdas långt och beroende på vinden kan de hamna vid en flygplats ändå, säger han och berättar att en annan baksida är lyktornas metallställning som kan skada djur om den landar ute i naturen.